Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

60 nap van még hátra április 8-ig.

Sok vagy kevés – attól függ.

Mert mire is elég hatvan nap? 60 nap a díjfizetési határidő a kötelező biztosítás esetén. Van aztán a 60 napos diéta. Állítólag 60 nap alatt lehet kockahasad is. Van 60 napos szexkihívás, és nagyjából 60 napig vemhesek a macskák.

Szóval sok mindenre elég lehet két hónap.

De vajon az ellenzékre is áll ez a megállapítás?

Először is nyomatékosítsuk, amit már korábban is megtettünk, nemhogy hatvan, de egy nap alatt is el lehet veszíteni mindent: szerelmet, hazát, választást. Nem árt tehát résen lenni.

A résen levés azonban nem függeszti fel a helyzetelemzést.

Ma az a helyzet, hogy az ellenzék romokban van. Egymással vitatkoznak. A sár mindenkire fröccsen. Nagy Összellenzéki Össszefogás helyett Nagy Összellenzéki Kiszorítósdi folyik. Magukkal vannak elfoglalva, nem pedig az országgal.

Amit pedig az országgal terveznek, az nem egyezik a választók akaratával. Támogatnák az illegális bevándorlást, lebontanák a kerítést, politikusan szólva: nekik nem Magyarország, hanem Brüsszel az első.

Még akkor is így van ez, ha most más mondanak.

Most csak annyi történik, hogy megpróbálják kitalálni, mit szeretnének hallani tőlük a választók. De mindenki emlékszik még rá, amikor azt mondták, hogy „n-e-m l-e-sz g-á-z-á-r-e-m-e-l-é-s", aztán mégiscsak lett gázáremelés. Most azt mondják lassan és tagoltan: „n-e-m f-o-g-j-u-k l-e-b-o-n-t-a-n-i a k-e-r-í-t-é-s-t", aztán úgyis lebontanák, mert meg kell felelni Soros, Brüsszel és a külföldi finanszírozók diktátumainak.

Amit tehát biztosan nem lehet elvégezni 60 nap alatt, az a hitelességük helyreállítása.

A hitelesség ugyanis nem egy kabát, amit felöltök magamra. A hitelesség belülről fakad. És vagy van, vagy nincs.

Az ellenzéknek márpedig nincs.

Amire viszont elég lehet ez a 60 nap, hogy itt-ott mégiscsak összeállnak. Vuduszavuk: a koordinált jelöltállítás.

Ezt megtehetik, de tudniuk kell, hogy ez sem wunderwaffe.

A politikai aritmetika nem úgy működik, hogy ha ezt ennyien támogatnák, azt meg annyian, és ha az egyik visszalép a másik javára, akkor a támogatók száma összeadódik. Hát nem adódik össze. 1+1 az nem 2, hanem mondjuk 1,2.

A kutatások azt mutatják, hogy ha mindenki összeáll mindenkivel, az nem hoz a konyhára, inkább visz. Szóval nem jön ki a matek.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy ehhez meg kellene tudni állapodniuk a reménytelen helyzetben lévő, saját külön érdekeiket érvényesíteni akaró, egymást dicséretesen aprító ellenzéki valakiknek.

Eddig ehhez a feladathoz nem tűntek nagyon okosnak, és nem látni, hogy 60 nap alatt hogyan lehetnének okosabbak.

Ha pedig holnap olvassák el ezt a cikket, akkor meg már csak 59 nap alatt. És akkor kezdhetjük elölről: mire is elég 59 nap?

G. Fodor Gábor, a Századvég elnökhelyettesének, a 888.hu főszerkesztőjének írása az Origónak.