Több milliót rabolt idős emberektől

2018.02.08. 21:56

Három év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság csütörtökön azt a szlovák férfit, aki 94 idős embert fosztott ki Debrecenben és az ország több városában azért, hogy pénzt szerezzen a játékszenvedélyéhez.

J. Balazt a bíróság 5 évre kiutasította Magyarország területéről, 4 millió forint vagyonelkobzásra kötelezte, és a sértettek kártérítése mellett ki kell fizetnie 2,3 millió forint bűnügyi költséget is. A férfit a bíróság 89 rendbeli kifosztás miatt mondta ki bűnösnek, amik többségét védekezésre képtelen, idős vagy fogyatékos ember ellen követett el.

K. Balaz lemondott a tárgyalás megtartásáról, bűnösnek vallotta magát, beismerő vallomást tett, így a bíróság nyilvános ülésen döntött. A büntetőeljárási törvény értelmében ilyen esetekben a nyomozati időszakban az ügyészség és a vádlott között megállapodás jöhet létre, amely többek között a büntetés mértékét is rögzíti. Ebben az ügyben a vádhatóság 3 év 8 hónap és 4 év közötti szabadságvesztésre és ötéves kiutasításra vonatkozó nyilatkozatát a vádlott tudomásul vette.

A tényállás szerint J. Balaz feltételes szabadlábon volt Szlovákiában, amikor elhatározta, hogy Magyarországra utazik pénzt szerezni, hogy szerencsejátékozhasson.

A magyar anyanyelvű vádlott 2015 januárja és 2017 márciusa között 94, zömében 70 év feletti idős embert fosztott ki.

Áldozatai között voltak kilencvenévesnél idősebb emberek is.

Debrecen mellett tucatnyi várost járt be, fosztogatott többek között Budapesten, Sopronban, Kaposváron, Szegeden és Nyíregyházán is.

A vádlott kihasználta idős áldozatai jóhiszeműségét, de visszaélt azzal is, hogy az idős emberek koruknál fogva nem voltak képesek felismerni, hogy éppen kirabolják őket. J. Balaz módszere szinte mindenütt ugyanaz volt: valamelyik közmű-, vagy kábelszolgáltató munkatársának adta ki magát, megjelent az idős emberek lakásánál, és arra hivatkozott, hogy az illetőnek túlfizetése van az adott szolgáltatónál, amelyet készpénzben szeretne odaadni.

Azt mondta, hogy csak nagy címletű pénz van nála, amit fel kellene váltani, így bírta rá az öregeket, hogy elővegyék megtakarított pénzüket. Néhány helyen adáskimaradásra, villanyóra- cserére vagy egyéb műszaki problémára hivatkozva jutott be a lakásba, máshol azt mondta, hogy akkor jár a visszatérítés, ha az idős embernek 250 ezer forint alatt van a nyugdíja. Olyan eset is volt, hogy a "szolgáltató munkatársaként" a közeli boltnál szólította meg a sértettet, és úgy kísérte hazáig.

Miután kifigyelte, hogy hol tartják a pénzt, valamilyen ürüggyel elterelte a figyelmüket: kávét kért, az idős nyugdíjszelvényét, iratait vagy éppen a befizetett csekkeket kérte el. Volt olyan is, ahol arra kérte az áldozatot, hogy vigyen át egy széket a szomszéd helyiségbe, az idős ember pedig gyanakvás nélkül eleget tett ennek.

A vádlott egy budapesti sértettől így vitt el több mint egymillió forintot.

A legtöbb pénzt egy budapesti asszonytól lopta el: a 86 éves áldozattól 3 és fél millió forinttal távozott.

Egy debreceni sértett 14 ezer forintos "túlfizetése" miatt 700 ezer forintot veszített el, de volt, aki 460 forint "visszatérítéséért" 130 ezer megtakarított forintjával fizetett.

J. Balaz összesen több mint 31 millió forint készpénzt és 2 millió forintnyi ékszert zsákmányolt. A vádlott a bírósági ülésen úgy nyilatkozott: hálás a magyar társadalomnak, mert a büntetés-végrehajtó intézetben végre kezelik játékfüggőségét, amit már 20 évvel korábban kellett volna.