Milliárdos mobiltelefonos csalás

Vágólapra másolva!
Telefonokkal üzletelő, Dél-Alföldről irányított banda vezetőit és tagjait fogták el a nyomozók. A gyanú szerint több mint négymilliárd forint értékben üzleteltek mobilokkal, miközben az áfát megpróbálták visszaigényelni, jogtalanul.
Vágólapra másolva!

A gyanú szerint egy 25 éves és egy 51 éves szegedi férfi irányította a bűnszervezetet, amely

Németországból és Ausztriából nettó értéken vásárolt márkás telefonkészüléket. A futárszolgálatokkal hozatott árut egy be nem jelentett budapesti telephelyen szortírozták, majd áruházak parkolóiban, illetve egy épületgépészeti és két biztonságtechnikai cégnél pakolták át a vevők gépjárműveinek csomagtartójába.

Jellemzően lengyel és szlovák cégeknek értékesítettek. Egy-egy alkalommal 50-60 millió forint értékű telefonszállítmány is volt az autók csomagtartójában, illetve utasterében.

Annak érdekében, hogy az üzlet után Magyarországon jelentős áfát tudjanak visszaigényelni,

belföldi számlázási láncolatot alakítottak ki, így csaknem egymilliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Nemcsak a hozzájuk köthető cégek nevében igényeltek vissza áfát, hanem ezt a lehetőséget biztosították épületgépészettel, illetve biztonságtechnikával foglalkozó társaságoknak is.

A nyomozók több mint ötven helyszínen, az ország különböző pontjain foglalták le a bűncselekmény bizonyítékait. Közben ingatlanokat, autókat, követeléseket, készpénzt és a frissen befutott telefonszállítmányt foglaltak le.

A kár a zár alá vett vagyontárgyakkal megtérülhet.


A bűnszervezet két irányítóját és kilenc társukat bűnszervezetben elkövetett, költségvetési csalással gyanúsítják. Mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek.