147 embert akarnak halálra ítélni Egyenlítői-Guineában

Vágólapra másolva!
Halálbüntetés kiszabását követeli az olajban gazdag közép-afrikai Egyenlítői-Guinea ügyészsége 147 ellenzéki ellen - közölte szerdán Fabian Nsue, a gyanúsítottak ügyvédje.
Vágólapra másolva!

A jogász szerint védenceit a Mongomo városának büntetőbíróságán zajló perben

lázadással, a közrend megsértésével, az államhatalom elleni támadásokkal és anyagi károkozással vádolják.

Mint mondta, a főügyész ezért a legsúlyosabb büntetést követelte.

Értesülések szerint a gyanúsítottak között van Egyenlítői-Guinea legfontosabb ellenzéki pártjának, a Ciudadanos por la Innovaciónnak (CI) több vezető tagja is. A párt azt vetette a malabói vezetés szemére, hogy

a fogva tartott ellenzékieket brutálisan megkínozták, és ezért mintegy harmincan nem voltak képesek megjelenni a tárgyaláson.

Januárban a fogva tartott CI-politikus, Ebbe Ela meghalt a fogságban. Pártja állítása szerint a kegyetlen kínzások következtében.

Az ellenzékiekkel szemben folytatott per messze a fővárostól, Malabótól zajlik az országát 1979 óta vasmarokkal irányító Teodoro Obiang Nguema fellegvárának számító Mongomóban.

A kormány közlése szerint decemberben sikerült meghiúsítani egy hatalomátvételi kísérletet,

amelyet külföldi zsoldosok terveztek, hogy ellenzéki csoportokat juttassanak hatalomra.
Az Európai Unió a múlt héten a közép-afrikai kisállam emberi jogi helyzetének jelentős romlását sérelmezte.

A korábbi spanyol gyarmat Afrika legnagyobb olajkitermelőjének számít délre a Szaharától. Az ország 1,2 millió lakosának túlnyomó többsége szegénységben él. A novemberben rendezett törvényhozási választásokon Obiang pártjának a szavazatok 92 százalékát sikerült megszereznie, elnyerve ezzel minden helyet a felsőházban, és mindössze egy helyet hagyva az ellenzéknek az alsóházban.