A Budai Irgalmasrendi Kórház a kor igényeinek megfelelő intézmény lesz

Vágólapra másolva!
A Budai Irgalmasrendi Kórház a 21. század igényeihez igazodó, korszerű intézmény lesz, miután befejeződik az intézmény főépületének teljes megújítása és két új épületszárny építése - erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt az intézményben tartott sajtótájékoztatón, pénteken.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály elmondta, a teljes beruházás 21 milliárd forintos költségéhez a kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá, a fennmaradó 8 milliárdos összeget a kórház saját forrásból tudja fedezni. A miniszter, aki Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője is, kifejtette:

a rend elhivatottságának megfelelően olyan új egységek létrehozása is megvalósulhat a jövőben, mint például a keresztény szellemiségű Családi Központ,

amely magában foglalja a nőgyógyászati-andrológiai-családtervezési központot és a szülészeti és újszülöttosztályt. Előbbi az irgalmasrendi kórházban, utóbbi pedig a Bethesda Kórházban működik majd - ismertette. A keresztény családi centrumra is további 1,4 milliárd forintot ad a kormány a központi költségvetésből - tette hozzá a fideszes politikus.

Kiemelte, az intézmény fejlesztése összhangban van az Egészséges Budapest Programmal (EBP), amely Magyarország központi régiójának 26 intézményét érinti, és az egyházi kórházak fejlesztése a programban külön figyelmet kap. Az EBP-vel kapcsolatban Varga Mihály megemlítette, hogy annak keretében

a kormány a következő két-három évben több mint 70 milliárd forintot fordít a főváros és az agglomeráció kórházainak és szakrendelőinek fejlesztésére.

Ebből az összegből már az idén 40 milliárd forintot fordítanak budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre.

Varga Mihály: A teljes beruházás 21 milliárd forintos költségéhez a kormány 12,9 milliárd forinttal járul hozzá Forrás: II. kerület

Hét budapesti és főváros környéki szakrendelő fejlesztésére, illetve kialakítására 24 milliárd forintot fordítanak, uniós forrásból pedig energetikai fejlesztések valósulnak meg 11 milliárd forintból - mondta.
Az EBP-n belül a kerületet érintően

a Szent János Kórházban 1,4 milliárdos orvostechnológiai fejlesztés történik,

amelynek eredményeként lesz MR-berendezés ebben a kórházban is, valamint folyamatban van a nővérszálló felújítása és megtörténik a fűtési rendszer korszerűsítése is, ami 2,1 milliárd forintos ráfordítást jelent.

A nemzetgazdasági miniszter kitért a kerületben végrehajtott egyéb egészségügyi fejlesztésekre is. Megemlítette, hogy kormánytámogatásból valósul meg az Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet épületének bővítése, a II. kerületi Egészségügyi Szolgálat új központjának építése, de kormányzati forrásból újult meg a Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda és a Császár-Komjádi Sportuszoda is.
Varga Mihály közlése szerint e beruházások egy jelentős része már az idei, illetve a következő évben számottevő változást hoz a szóban forgó intézmények és a lakosság életében is.

Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend vezetője úgy fogalmazott, ha meg akarnak felelni a kor kihívásainak, akkor lépni kell, továbbá emlékeztetett, hogy ez már a sokadik újrakezdése a rend által működtetett intézménynek. Kozma Imre kiemelte, hogy

a Budai Irgalmasrendi Kórház adósság nélkül működik, és megköszönte a kormány segítségét a kórház megújításához.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), II. kerületi polgármester azt mondta, a Budai Irgalmasrendi Kórház Frankel Leó úti épülettömbjének megújítása és bővítése a kerület életében is fontos momentum. Hozzátette, hogy az önkormányzattal együttműködve számos, az egészségügyet érintő beruházás indul el a közeljövőben a kormány támogatásával.

Láng: A kerület életében is fontos momentum ez a fejlesztés Forrás: II. kerület

A kórház megújítása várhatóan 2019 tavaszán fejeződik be. Az irgalmasrendi kórház 33 egészségügyi területen nyújt járóbeteg-rendelést, az intézményben évente 270 ezer beteg fordul meg, fekvőbetegei száma eléri a 17 ezret.