Vágólapra másolva!
Nyolcvankét éves korában meghalt Balás-Piri László '56-os szabadságharcos hős, politikai elítélt, a Terror Háza Múzeumot is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke és az 1956 Alapítvány kurátora.
Vágólapra másolva!

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közleménye szerint az 1935-ben született Balás-Piri László a "pesti srácok és lányok legendás nemzedékéhez tartozott".

Egyetemista társaival - ahogy ő fogalmazott: "sok tisztességes magyarral együtt" - részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc küzdelmeiben, amiért börtönbüntetésre ítélték.

Szabadulása után nem folytathatta tanulmányait a budapesti Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti karán. 1960-tól a rendszerváltoztatásig többek között segédmunkásként, kocsikísérőként, bútorszállítóként dolgozott, hogy eltarthassa családját.

1990 után rendszeresen publikált napilapokban, folyóiratokban, "Emberek fehérben - 1956" című dokumentumkötete 1993-ban jelent meg.

Balás-Piri László 1999 óta, csaknem húsz éven át volt elnöke a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának. Ez a közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot.

A "közép-európai népek szabadságáért megtett erőfeszítései elismeréseképp" 2016-ban szabadságharcos társával, Regéczy-Nagy Lászlóval együtt Petőfi-díjban részesült, amelyet már betegen vett át.

Balás-Piri Lászlót a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány saját halottjának tekinti.