Össznemzeti ügy a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés

2018.02.17. 11:35

Aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack) a határon túli magyarok jogaiért szombaton Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Budapesten.

A Kárpát-medencei középiskolások vezetőképzője eseményen a kezdeményezést Németh Zsolt össznemzeti ügynek nevezte és kiemelte: a kezdeményezés olyan jogok megszerzését tűzi ki célul, amelyek elvezethetnek egy európai kisebbségvédelmi rendszer kialakításához. Az elnök elmondta, hogy április 3-áig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy elindulhasson a folyamat az Európai Unió szerveinek bevonásával a kisebbségvédelmi rendszer megvalósítására.

Németh Zsolt az aláírás után fórumot tart Tárnok Balázzsal, a Rákóczi Szövetség jogi szakértőjével.

Orbán Viktor aláírásra buzdított a határon túli magyarok érdekében

Orbán Viktor miniszterelnök néhány napja a Facebook-oldalán közzétett videóban arra buzdította a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéssel egyetértő magyarokat, hogy aláírásukkal is támogassák a kisebbségeket.

A kezdeményezés azért jött létre, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. Ennek sikeréhez egymillió aláírás kell (legalább hét országban el kell érni egy minimum szintet), eddig csak az online oldalon 335 ezren írták alá. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK