Tizenegyszer élesztették újra a 16 éves fiút – ma hazaengedték a kórházból

Dr. Merkely Béla igazgató, mellette a 16 éves fiú
Vágólapra másolva!
Január végén, meccs közben kapott infarktust egy 16 éves dabasi focista, akit összesen tizenegyszer kellett újraéleszteni - a hetedik újraélesztés után került a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol még négyszer hozták vissza a klinikai halálból. A fiút megműtötték, és 20 nappal a műtét után ma hazaengedték. Kiderült, ritka, veleszületett koszorúér-fejlődési rendellenesség miatt kapott infarktust.
Vágólapra másolva!

Dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, a klinika igazgatója elmondta, hogy az újjáélesztések után elvégzett szívkatéteres vizsgálat során derült ki a ritka, veleszületett koszorúérfejlődési rendellenesség, ami miatt a sportolót még aznap meg kellett operálni.

Dr. Merkely Béla igazgató, mellette a 16 éves fiú fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem

A műtét során a nyomás alatt szinte összezáródott koszorúér-szakaszt eltávolították, majd a koszorúeret új helyen egyesítették a főverőérrel, aminek köszönhetően a beteg állapota stabilizálódott – mondta Dr. Merkely Béla. Az operáció után két nappal levették a műszívről, pár nappal később pedig lélegeztetőgépre sem volt szükség, most pedig - három hét elteltével - a sportoló hazamehet. Az igazgató hozzátette, hogy hasonló műtétet még sosem végeztek a klinikán, az operációt végző profilvezető szívsebésznek, Dr. Hartyánszky István egyetemi docensnek kellett megoldást találnia a ritka rendellenesség kezelésére.

A fiatal fiú két hónap múlva szív-CT-, valamint MR-vizsgálaton fog átesni, ezt követően derül majd ki, hogy megfelelő rehabilitáció után visszatérhet-e a versenysporthoz.