Jön a tél legerősebb lehűlése

Amerikai Egyesült Államok, hideg, tél, fagy, Chicago
CHICAGO, IL - JANUARY 02: Commuters brave sub-zero temperatures as they make their way to work in the Loop on January 2, 2018 in Chicago, Illinois. Record cold temperatures are gripping much of the U.S. and are being blamed on several deaths over the past week. (Photo by Scott Olson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tél legerősebb lehűlése közelít – hívta fel a figyelmet hétfőn a meteorológiai szolgálat, amely keddtől ismét havazásra figyelmeztet.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1 Celsius-fok között alakul, napközben mínusz 1 és plusz 5 fok között lesznek a maximumok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint fagyos levegő árasztja el több hullámban Európa legnagyobb részét, ezzel – viszonylag szokatlan módon –

február utolsó, illetve március első napjaiban lehet Magyarországon a szezon leghidegebb időszaka.

Egyre több helyen napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjjel több helyen mínusz 10, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti minimumokra kell készülni.

Ezen a télen eddig hivatalos mérőállomáson még nem mértek mínusz 15 foknál hidegebbet. A lehűlés előtt mediterrán ciklon okoz jelentős csapadékot, amely délnyugaton, nyugaton döntően hó lesz, ott a hétvégére jelentős hótakaró is kialakulhat.

Rendhagyó módon február végén érkezik a tél leghidegebb időszaka Forrás: Getty Images/Scott Olson

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: már hétfő késő délutántól a dél felől felvonuló felhőzetből ismét esőre, havas esőre, havazásra lehet számítani. Kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (nagyjából 250-300 méter felett) jellemzően gyenge vagy közepes intenzitású havazás, havas eső várható.

A havazás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős hótakaró is kialakulhat. Egy adott területen naponta többször is változhat a csapadék halmazállapota.