A hét első feléig mindenki kap választási értesítőt

Pálffy Ilona Pálffy Ilona magyar jogász, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.
Vágólapra másolva!
A hét első felében minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkapja választási értesítőjét. Az országgyűlési képviselőválasztást megelőző ajánlásgyűjtés első napjáig, hétfőig 68 jelölőszervezet több mint 392 ezer ajánlóívet igényelt a választási irodáktól – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az értesítőket február 9-én kezdték nyomtatni, és egy hete kezdték kézbesíteni. A posta hétfőn viszi ki az utolsó darabokat.

A választási iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy

a választópolgár az állandó lakóhelye szerinti helyi választási irodához (helyi jegyző) fordulhat, ha nem kap értesítőt, és akkor is, ha esetleg elveszíti.

Az NVI a névre szóló küldeményekben az országgyűlési választás kitűzéséről és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak az érintett nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza.

Pálffy Ilona Fotó: Polyak Attila - Origo

A választópolgárok az értesítőn szereplő adataikkal ajánlhatnak érvényesen képviselőjelöltet.

Pálffy Ilona közölte, hogy

a Nemzeti Választási Bizottság 96 pártot és 13 nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az országgyűlési választásra.

A jelölőszervezetek korábban már bejelenthették igényüket az ajánlóívekre, a választási irodák vasárnap este 6 órától kezdhették az íveket kinyomtatni; egy íven nyolc ajánlásra van hely.

Hétfőn kezdték átadni a jelölteknek az ajánlásgyűjtő íveket, a hétfőig igényelt ívekkel összesen több mint 3 millió támogató aláírást lehet összegyűjteni.

A választáson indulni szándékozó jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az 500 érvényes ajánlást.