Benyújtotta lemondását a bolgár energiaügyi miniszter

Vágólapra másolva!
Temenuzska Petkova bolgár energiaügyi miniszter pénteken benyújtotta lemondását, amelyet Bojko Boriszov kormányfő elfogadott.
Vágólapra másolva!

Petkova azt követően döntött a távozás mellett, hogy kiderült:

kapcsolatban áll az Inercom nevű bolgár vállalattal, amely felvásárolná a cseh áramszolgáltató (CEZ) bulgáriai érdekeltségeit.

A tárcavezető ugyanakkor tagadta, hogy bármi kifogásolhatót tett volna.
"Több mint 20 éve ismerem ezeket az embereket" - ismerte el Petkova. "És mert nem akarom, hogy bárki is ezeken a kapcsolatokon rágódjon vagy kétely merüljön fel a megállapodást illetően, beszéltem a miniszterelnökkel" - mondta újságíróknak.

Médiaértesülések szerint Petkova koszorúslány volt az Inercom tulajdonosa, Ginka Vurbakova esküvőjén - írta a Sofia Globe című bolgár híroldal. A politikus tagadta ezt.A tárcavezető Boriszovnak is elmondta, hogy ismeri az Inercom tulajdonosait.

- hangsúlyozta újságírók előtt a Brüsszelben tartózkodó bolgár miniszterelnök.

A politikus nyomatékosította, hogy az illetékes bolgár független szervek megvizsgálják a megállapodást, és eldöntik, hogy elfogadják-e.

A CEZ csütörtökön bejelentette, hogy az Inercom veheti át áramelosztó rendszerét és egyéb eszközeit,

amelyek több mint hárommillió embert látnak el árammal Bulgária északnyugati részén, beleértve a fővárost, Szófiát. Az ügylet értékét 320 millió euróra, mintegy 100 milliárd forintra becsülik. A szerződést a napokban írhatják alá.

A bolgár parlament energiaügyi bizottságát vezető Deljan Dobrev aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy alig ismert cég kezébe kerülnek a több mint egymilliárd dollár (255 milliárd forint) éves bevételt generáló stratégiai eszközök. Az ellenzéki szocialisták is hangot adtak nemtetszésüknek.

Ez lesz a második alkalom, hogy Boriszov harmadik kormányának egyik tagja távozik tisztségéből.

Nikolaj Petrov tavaly októberben mondott le az egészségügy minisztérium éléről.