Iraki keresztény püspök járt Budapesten

Vágólapra másolva!
A napokban, a magyar miniszterelnök meghívására járt Budapesten Mar Abrisz Juhana, az Asszír Keleti Egyház erbíli püspöke (Irak), akit Azbej Tristan, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára fogadott, de csütörtökön tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Az erbíli püspök látogatásának oka az volt, hogy a magyar kormány támogatni kívánja az egyházi vezető és közösségének azon törekvését, hogy az őshonos, de az Iszlám Állam terrorja miatt elmenekült keresztények visszatérhessenek hazájukba, illetve a még helyben maradtakat otthon tartsa.
Vágólapra másolva!

Az Asszír keleti egyház magát a legrégebbi keresztény egyháznak tarja, önálló identitásuk 431-től kezdődik. Sajnos történetüket számos népirtás tarkítja, legutóbb az Iszlám Állam szedte áldozatait az asszír keresztények körében, közösségük eltűnőben van.

Juhana püspök látogatása alatt ellátogatott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, ahol előadást tartott és a Parlamentbe is, ahol együtt ebédelt Orbán Viktor miniszterelnökkel, de jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere valamint Azbej Tristan helyettes államtitkár is.

Mar Abrisz Juhana, Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán miniszter és Azbej Tristan helyettes államtitkár társaságában Forrás: Kormány.hu

Ahogy a magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök azt többször kifejtette, a migrációs válság elsődleges megoldási módjának a problémák helyben kezelését tartja, amelyben megegyezik Juhana püspökkel a magyar kormány álláspontja.

A püspök ugyanis maga is azon fáradozik, hogy lehetővé tegye, hogy az elmenekült asszír keresztények vissza tudjanak térni hazájukba, illetve a még ott levőket helyben tartsa. A magyar kormány ebben kívánja Juhana püspököt és egyházi közösségét támogatni. Ez volt a püspök látogatásának elsődleges célja.

Mint ismeretes, a magyar kormány elsőként a világon létrehozott egy önálló kormányzati szervezeti egységet az üldözött keresztények megsegítésére, egy helyettes államtitkárság formájában.

A kezdeményezés illetve a helyettes államtitkárság által elvégzett munka, olyannyira példaértékű, hogy tavaly egy washingtoni konferencián, amelyen Azbej Tristán helyettes államtitkár is részt vett, Mike Pence, az USA alelnöke is érdeklődött a „magyar modell" iránt,

és hivatala kijelentette, hogy hogy szeretnék igénybe venni a magyar kormány vallásdiplomáciai és kapcsolati hálózatát, illetve tanulmányoznák azokat a módszereket, amelyekkel a magyar programok hatékonyan hasznosulnak.

Budapest, 2017. december 15. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár beszédet mond a Fidelitas az üldözött keresztényekért tartott fáklyás megemlékezésén a budapesti Egyetem téren 2017. december 15-én. Forrás: MTI/Mónus Márton

– jelentette ki a tavalyi konferencia után Azbej Tristan.