Kiemelten fontosak a kormány számára a hétvégi magyar iskolák

Potápi Árpád János
Budapest, 2018. február 23. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Hétvégi magyar iskolák találkozója címmel megrendezett egész napos konferencián a budapesti Danubius Hotel Flamencóban 2018. február 23-án. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által első alkalommal a fővárosban megrendezett hétvégi magyar iskolák találkozójára csaknem száz résztvevő érkezett a világ minden tájáról. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar kormány kiemelten fontosnak tartja a hétvégi magyar iskolák támogatását, az intézmények jelentősen hozzájárulnak a magyar identitás megőrzéséhez – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A hétvégi magyar iskolák találkozóját első alkalommal rendezték meg Budapesten, a programra közel 100 résztvevő érkezett a világ minden tájáról.

Potápi Árpád János rámutatott: ismereteik szerint

213 hétvégi magyar iskola működik a nagyvilágban,

amelyeket tavaly egy kérdőívvel kerestek meg és erre 117-en válaszoltak. Ezen intézményekben mintegy 5200-5300 gyermek tanul.

A nemzetpolitikai államtitkár azt mondta: szeretnék ezeket az intézményeket minél inkább támogatni, hogy a fiatalságot meg tudják őrizni magyarnak. Az államtitkárság ezért tavaly két pályázatot hirdetett, a hétvégi iskolák számára 200 milliós, a diaszpóra szervezetei számára 300 milliós kerettel. Reméli, hogy a jövőben a magyar iskolák követelményszintjét minél inkább egységesíteni tudják.

Potápi Árpád János Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A nemzetpolitikai államtitkár felidézte, 2010-ben döntött az Országgyűlés, hogy az egységes magyar nemzet megalakítása előtt minden akadályt lebont, s elfogadták a kettős állampolgársági törvényt, majd

az alaptörvényben rögzítették Magyarország minden egyes magyarért felelősséget visel éljen bárhol a világon.

2011-ben létrehozták a diaszpóra tanácsot, amely minden évben ülésezik. 2013-ban 47 résztvevővel elindult a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program, 2015-től a szórványt támogató Petőfi Sándor Program, ezekben jelenleg 185-en dolgoznak. Idén 225 ösztöndíjassal hirdették meg a programokat.

Kitért a Diaszpóra stratégia megalkotására, amelyhez 40 ország gyakorlatát vizsgálták meg.

Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint a hétvégi iskolák visszajelzéseiből azt derült ki: az intézmények jelentős része hetente, kéthetente tart oktatást. Sok esetben van igény magyar érettségire való felkészítésre – mondta. A pedagógusok többségének van magyarországi diplomája, de nagyon kevesen vesznek részt továbbképzésen. A cél utóbbiak számának növelése.

Számos iskolának nincs kapcsolata Kárpát-medencei intézményekkel, illetve semmilyen állami támogatást nem kapnak. Általában eszközökre, tárgyi feltételekre, oktatási segédanyagokra van szükségük – közölte.

Ezen jelzések alapján hirdették meg a hétvégi iskoláknak, illetve a diaszpóra szervezeteinek szóló pályázatokat. A felhívásra 70 pályázat érkezett a hétvégi iskoláktól és 244 a diaszpóra szervezeteitől, a kérelmek feldolgozása jelenleg zajlik – mondta Szilágyi Péter.

Szilágyi Péter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Kitért arra is: jelenleg 2,5 millió a magyarság száma a diaszpórában, és nagyjából ugyanennyi a Kárpát-medencében is. Nincs A és B típusú állampolgár, így akik magyar állampolgárokká váltak, már részt vehetnek az április választásokon. Hozzátette: elérték a kitűzött célt, hogy legyen egymillió új állampolgár, 873 ezren tettek állampolgársági esküt és 130 ezer a visszahonosítottak száma. Míg 2009-ben 9,1 milliárdot fordítottak nemzetpolitikára, 2017-ben az államtitkárság esetében ez az összeg 82 milliárd forint volt, összkormányzati szinten pedig 100 milliárd, és idén is hasonló összeggel számolnak.

Beszámolt arról, hogy a Kőrösi Csoma Sándor Programban eddig 385 ösztöndíjas utazott ki, jelenleg 34 ország, és 150 szervezet vesz részt a programban. Idén a magyar emlékek összegyűjtését célzó Julianus programot szeretnék megerősíteni, kérte, hogy ilyenről tudnak a nagyvilágban, jelezzék azt. Eddig 434 emléket sikerült összegyűjteni.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezésre is, és kérte minél többen írják azt alá.