Varga Mihály: A kormány nem tett le a személyi jövedelemadó mérsékléséről

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2017. október 5. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyarország devizakötvény-cseréjéről tartott sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2017. október 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A kormány nem tett le arról a tervéről, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek.
Vágólapra másolva!

A lap pénteki számában megjelent interjúban a tárcavezető kifejtette:

akkor lehet újabb nagy adócsökkentést végrehajtani, ha ahhoz rendelkezésre áll minden fontos feltétel, azaz stabilan működő és növekvő gazdaság, javuló munkaerőpiac.

Figyelni kell sok más mellett arra is, hogy az ország pénzügyei rendben legyenek, a nehezen megteremtett költségvetési egyensúly ne boruljon fel.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-kormány az adók csökkentésében hisz, szemben a balliberális oldallal, amelynek lassan harminc éve nem áll másból a gazdasági programja, mint a lakosság és a kisebb hazai vállalkozások durva és még durvább megadóztatásából.

Varga Mihály Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ország teherbíró képességét természetesen minden ilyen döntéskor figyelembe kell venni, a szocialista időszakkal szemben ugyanis nincs felelőtlen osztogatás, szavazatszerző pénzszórás – mondta a miniszter.

Hozzátette: "Ha áprilisban a választóktól megkapjuk az ehhez szükséges felhatalmazást, akkor a következő négy évben is úgy óvjuk majd a költségvetési egyensúlyt, és olyan szigort alkalmazunk az állam pénzügyeiben, mint tettük ezt a mögöttünk hagyott nyolc esztendőben. Csak ez a hozzáállás adhat megfelelő alapot az újabb nagy adócsökkentésekhez."

Varga Mihály a lapnak beszélt arról is, hogy egy európai szakmai felmérés szerint

2010 és 2017 között Magyarországon több mint nyolc százalékponttal csökkent az adóterhelés, egyetlen más uniós tagország sem mérsékelte ilyen mértékben az adókat.

Emellett ma Magyarország szedi a második legalacsonyabb személyi jövedelemadót az unióban.

Hozzáfűzte, hogy miközben csökkentek az adók, a bérek emelkedtek, és nemcsak a közszférában, hanem a versenyszférában is, köszönhetően a kormány és az érdekképviseletek hat évre szóló megállapodásának. Ebben a kormány azt vállalta, hogy drasztikus adócsökkenést hajt végre, ha a munkáltatók nagy tempóban emelik a béreket – olvasható a Magyar Időkben.