Félidőben a jelöltállítás, nyolc napjuk marad a pártoknak

Vágólapra másolva!
Nyolc napjuk maradt a pártoknak, hogy jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a választási bizottságok vasárnap reggelig 22 jelölőszervezet összesen 180 egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba. Négy ével ezelőtt, a jelöltállítás félidejében 170 nyilvántartásba vett jelölt volt.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 5-én 16 óráig gyűjthetik, illetve addig adhatják le az ajánlásokat az e célra kiadott ajánlóíveken. A jelöltséghez a törvény szerint legalább 500, a választókerületben lakó választópolgár érvényes ajánlása szükséges, ezeket az ajánlóíveken kell összegyűjteniük és a választókerületi választási bizottságnál leadniuk, majd az ajánlások ellenőrzése után a testület dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint

vasárnap reggelig 222 egyéni jelölt adta le ajánlószelvényeit

az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak, a 106 testület ebből 180 jelölt ajánlását már ellenőrizte és őket nyilvántartásba vette hivatalos jelöltként, három jelölt nyilvántartásba vételét viszont visszautasították.

Négy éve 239 jelölt adta le az ajánlásait a félidőben

A legtöbb nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltje (105) a Fidesz-KDNP-nek van. Az MSZP-Párbeszédnek 36 jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van a Kell az Összefogás Pártnak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak, a Hajrá Magyarország! Pártnak és az Összefogás Pártnak. Ezeken kívül három független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

Négy évvel ezelőtt a jelöltállítás félidejében 239 egyéni jelölt adta le ajánlásait és 170-et vettek már nyilvántartásba.

Pénteken a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette az első országos listát, az MSZP-Párbeszédét, amelyet Karácsony Gergely vezet.