Így telepítené be a migránsokat Karácsony Gergely

Interjú Karácsony Gergely Karácsony Gergely Szilveszter Polgármester Zugló Zuglói polgármester egyetemi oktató országgyűlési képviselő politikus politológus
Vágólapra másolva!
Egyértelműen a tömeges betelepítés mellett áll Karácsony Gergely, mivel az általa vezetett Zuglóban az utóbbi években több olyan javaslat született, ami megkönnyítette volna az illegális bevándorlók letelepítését. A Párbeszéd által vezetett kerület javaslatai kísérteties hasonlóságokat mutatnak az európai Zöldek javaslataival. Egyébként kedden kezdődik Zuglóban egy olyan több hónapos migránsbarát rendezvénysorozat, amelyet az a Menedék Egyesület szervez, ahol korábban Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is dolgozott. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évekből több kezdeményezés és nyilatkozat bizonyítja, hogy Karácsony Gergely és Párbeszéd nevezetű alakulata egyértelműen a minél gyorsabb migráció és betelepítés mellett állt. Mint arról korábban beszámoltunk, kedden kezdődik Zuglóban egy olyan több hónapos migránsbarát rendezvénysorozat, amelyet az a Menedék Egyesület szervez, ahol korábban Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is dolgozott.

Karácsony Gergely egyértelműen a tömeges betelepítés mellett áll Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Bevándorlók is pályázhattak volna lakásokra

Karácsony Gergely és pártja a Párbeszéd már 2015 májusában egyértelműen migránsbarát álláspontra helyezkedett. A Párbeszéd megoldása a menekültválságra - című közleményükben, melyet Szabó Tímea és Jávor Benedek jegyeztek, a következő javaslatot tették:

„EU-s forrásokból újítsák fel és azonnal nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, azokban helyezzék el a menekülteket".

Ez a megoldáscsomag tartalmazta Karácsony pártjának azon ötletét is, miszerint „semmiképpen se kerüljön sor határ menti kerítés építésére".

Karácsony Gergely párttársa és alpolgármestere, Szabó Rebeka 2016. májusi előterjesztése

bevándorlók számára is lehetővé tette volna a szociális bérlakások megpályázását.

„A pályázaton részt vehet minden cselekvőképes, nagykorú, európai gazdasági térségi állampolgár, bevándorlási vagy letelepedési engedéllyel rendelkező személy" – állt a Karácsony párttársa által, a zuglói képviselőknek elküldött dokumentumban.

Az egyik legnagyobb, bevándorlókat segítő önkéntes szervezet, a Migration Aid 2015 szeptemberében – a Párbeszéd korábbi javaslatához hasonlóan – a következőket írta: „kérjük a Magyarországon várhatóan feltorlódó menedékkérők számára ideiglenes befogadó állomásokként megnyitni az üresen álló laktanyákat, iskolákat és óvodákat".

A zuglói migrációs javaslatok kísértetiesen hasonlóak az európai zöldek ötleteihez Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Érdekes párhuzamok

Érdekes, hogy a fent felsorolt megoldási javaslatokat tették az európai Zöldek is a migrációs válság idején. Ebben a frakcióban ül Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője is. Ska Keller frakcióvezető 2017 júniusában egy német lapnak adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte

a bevándorlók szívesebben mennek olyan helyre, ahol már élnek honfitársaik,

hiszen ez megkönnyíti az integrációjukat. Az interjúban felmerült egy teljes szíriai falu Lettországba való telepítése, amelyről Keller a következőt mondta: „a szír falu ötlete egy lehetőség azoknak a menekülteknek, akik egyedül nem akarnak az adott országba menni, mert ott nincsenek menekültek".

Németek ki is lakoltattak a bevándorlók miatt

Több olyan eset is volt Németországban, amikor

önkormányzati lakásban élő német állampolgárokat lakoltattak ki, mert a lakást bevándorlók számára kell biztosítania az önkormányzatnak.

A 6400 lakosú Nieheim polgármestere közölte, hogy a várost kötelezték arra, hogy további szálláslehetőséget biztosítson a bevándorlók számára. Mivel a városban található menekültszállók megteltek, így nem maradt más lehetősége, mint a bérleti jog felmondása – mondta a polgármester.

2015. október elején elfogadta a hamburgi tartományi törvényhozás azt a jogszabályt, amely felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnali hatállyal lefoglaljanak használaton kívüli kereskedelmi, ipari ingatlanokat. A rendelkezést komolyan veszik, a hamburgi illetékesek

folyamatosan mérik fel, és a város honlapján közzé is teszik az egyes városrészekben üresen álló ingatlanok számát,

helyét, befogadóképességét. Nemcsak a magánkézben lévőket, de a köz- vagy egyéb tulajdonúakat is. A laktanyától az apartmanházakon, csarnokokon, önálló társasházi lakásokon, P+R parkolóban felállított fűthető konténereken át az egykori iskolaépületekig minden megtalálható ezek között.

Dortmundban folyami turistahajókon is elhelyeztek migránsokat: 2015 októberében tizenhat embert szállítottak át a városi szükségintézményekből a Dortmund-Ems-csatornán létesített folyami szállásokba. A Diana és Solaris nevű turistahajók együtt 180 ember befogadására voltak alkalmasak.