Az ügyészség visszavinné a börtönbe Gyurcsány ügyvédjét

Vágólapra másolva!
Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. Czeglédy ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoztak, de miután összeszedetett 500 képviselőjelölti ajánlást, mentelmi joga miatt ki kellett engedni az előzetesből.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indított nyomozást, amelyet a Csongrád Megyei Főügyészség felügyel. A nyomozásban Czeglédy Csabát több mint hat milliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki - írja közleményében az ügyészség.

Az öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy 2017. június 15-e óta előzetes letartóztatásban volt, amelynek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15. napjáig hosszabbította meg.

Czeglédy Csabát 2018. március 1-jén országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették.

A képviselőjelöltet az Országgyűlésről szóló törvény alapján a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll.

A Csongrád Megyei Főügyészség ezért 2018. március 1-jén – Czeglédy Csaba képviselőjelöltként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően –, a jogszabályi kötelezettségének eleget téve a nyomozást felfüggesztette, és Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását megszüntette.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezése szerint az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A mentelmi jog felfüggesztése esetén a büntetőeljárás folytatható.

A legfőbb ügyész a mai napon indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztése iránt. Az indítványról a Nemzeti Választási Bizottság határoz.