Megint őrizetbe vették Gyurcsány ügyvédjét

Czeglédy Csaba,
Szeged, 2018. március 1. Czeglédy Csaba távozik a Szegedi Fegyház és Börtönből 2018. március 1-jén. Az ügyészség a hivatalos képviselőjelölt Czeglédy mentelmi joga miatt megszüntette a bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsított politikus előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK is jogi képviseletét is ellátta több ügyben. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Este újra őrizetbe vették Czeglédy Csabát. A hatmilliárdos csalással gyanúsított Czeglédy tegnap szabadult, miután független jelöltként elindult a választáson, nyilvántartásba vették, így mentelmi joga lett. Ezt azonban délután a legfőbb ügyész kérésére felfüggesztette az NVB. Czeglédy őrizetbe vételét  az MSZP-P választási bizottsági tagja, Litresits András is megerősítette a Facebook-on.
Vágólapra másolva!

A NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának határozata alapján rendelték el újra Czeglédy őrizetbe vételét. Czeglédy korábban arra hivatkozott, hogy ugyanazért a gyanúért kétszer egymás után nem lehet valakit őrizetbe venni, de az adónyomozók most egy másik bűncselekménnyel gyanúsították meg Czeglédyt.

Litresits András a Facebookon azt írta, Czeglédyt három NAV-os visszavitte Szegedre. A Szombathelyre pénteken az esti órákban visszatérő Czeglédyt a nyomozók a lakásáról vitték el.

Czeglédy csütörtök kora este kijön a szegedi Csillag börtönből. Egy napig volt kint. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek délután úgy döntött, felfüggeszti a mentelmi jogát, amit azzal szerzett, hogy független képviselő-jelöltként indul a választáson. A testület 4:2 arányban döntött a mentelmi jog felfüggesztéséről, az NVB azért döntött így, mert a büntetőeljárást képező ügy a választás kiírása előtt történt és az eljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Czeglédy Csabát korábban kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos sikkasztással gyanúsították meg.

A nyomozás eddigi adatai alapján a bűncselekménysorozat 6 milliárd 294 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A gyanú szerint a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket 2011. és 2017. között követték el. Az ügynek 17 gyanúsítottja van, többségük előzetes letartóztatásban.