Szexelt a prostituáltakkal, megölte, végül feldarabolta őket

2018.03.06. 14:36

Életfogytiglani fegyházra ítélte a Novoszibirszk megyei bíróság Jevgenyij Csuplinszkij volt rendőrt, aki több nő meggyilkolását ismerte be.

Az 52 éves férfi nőket, többnyire prostituáltakat szedett fel az utcán, akiket autójával néptelen helyre vitt, ahol a nemi aktus után megölte és feldarabolta őket. A holttesteket elszórta.

A gyilkosságsorozatot a vád szerint 1998 ősze és 2005 júliusa között követte el.

Csuplinszkijt 60 nő meggyilkolásával gyanúsították meg, de nem minden esetet sikerült rábizonyítani. Egyes feltétezések szerint áldozatainak száma elérte a 84-et.

A férfi a 90-es években dolgozott a rendőrségen, és nem egyszer neki súgó prostituáltakat ölt meg. A testülettől nyugállományba vonulva taxizni kezdett, majd vállalkozó lett.

2006 májusában egy időre letartóztatták, mert elkezdte használni egy 2004-ben megölt áldozatának SIM kártyáját. Csuplinszkijt végül csak 2016-ban sikerült lebuktatni, a DNS-minták egyezése alapján.

A gyilkos 18 és 31 év közötti, karcsú, barna hajú nőket szemelte ki. A nyomozást valamelyest az is nehezítette, hogy

a gyilkosságokat igyekezett sátánista rituáléként beállítani, egyebek között azzal, hogy kitépte áldozatainak szívét.

A nyomozás során a rendőrök 5 ezer férfit ellenőriztek, több mint 8 ezer tanút hallgattak ki, és több mint 300 szakértői vizsgálatot hajtottak végre. Az elmeorvosi vizsgálat nem talált krónikus vagy ideiglenes mentális rendellenességet a gyilkosnál, és gyengeelméjűnek sem minősítette, igaz, megállapította, hogy nekroszadista, gyilkosságmániás és nőgyűlölő.

Megfigyelők rámutattak, hogy a novoszibirszki rém esete erősen emlékeztet az angraszki Mihail Popkovéra, aki ugyancsak prostituált-sorozatgyilkos rendőr volt, és aki 81 gyilkosságot vallott be.

Popkovot, aki részt vett az általa elkövetett bűncselekmények ügyében folytatott nyomozásban is, Irkutszkban 2015 januárjában életfogytiglani fegyházra ítélték 22 nő meggyilkolása miatt. Tavaly márciusban újabb 60 emberölés miatt indítottak ellene eljárást.