Robbanásra és óriási füstre ébredtek a IX. kerületiek

Tűz, raktár, GALÉRIA
Vágólapra másolva!
Óriási füstszagra ébredtek ma hajnalban a IX. kerületiek, és arra, hogy hamu hullik az égből. Volt aki azonnal el is ment otthonról. Egy ötszintes raktár gyulladt ki, a Soroksári út és a Dandár utca sarkán, ahogy azt az Origó már kora reggel megírta. A tűzoltók a szomszédos épületeket is áramtalanították, attól tartottak, hogy a tűz tovább terjed. 
Vágólapra másolva!

Hatalmas tűz volt Budapesten, a Soroksári úton. A Magyar Államkincstár épülete mellett gyulladt ki egy ötszintes raktár.

Már a Boráros térnél is látni lehetett a gomolygó, szürke füstöt.

Forrás: Origo

A raktárhoz közeledve pedig már több száz méterre is érezni lehetett a füstöt, és távolról látni lehetett a tűzoltóautók fényeit. A környék tele volt a tűzoltóval, és rendőrrel. Az emberek a járdán szörnyülködtek vagy készítettek fotókat.

- mondta egy, a szomszédos államkincstárban dolgozó férfi. A Dandár utca másik sarkán, a Zwack múzeum dolgozói is a járdán nézték, ahogyan a tűzoltók dolgoznak.

- mondta egy nő, akinek a kollégája hozzátette, hogy féltek attól, hogy a tűz átterjed a szomszédos épületre.

A raktár másik oldalán, a Vaskapu utcában az autók szürkék lettek a hamutól, és az út is tele volt pelyhével.

Forrás: Origo

- mondta egy nő, aki szintén az államkincstárban dolgozik.

Egy közeli közért eladója a vásárlóinak mutatott fényképet a tűzről.

- mondta az Origonak az üzlet eladója. Az utcán járókelők és családok álltak meg, és nézték a füstölő épületet. Egy közelben lakó ember azt mondta, félelmetes látvány fogadta reggel, amikor kinézett az ablakon.

- mondta a nő a biciklijére támaszkodva. A helyszínt átjárta a füstszag, az utcában elhaladó autósok lelassítottak a füstölő épület mellett, gyakran még fotóztak is a kocsijukból.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

- mondta egy nő az Origonak, hogyan vette észre a tüzet. Egy másik nő, aki a helyszíntől nagyjából 50 méterre lakik elmondta, hogy az ő házuk is kigyulladt nemrég.

- mesélte reggeli élményeit a nő az Origonak.

Egy nézelődő férfi elmondása szerint pár napja teherautókkal jöttek az raktárhoz, és rengeteg papírt és gumit vittek be.

- mondta. Ő a közeli, 24-es villamos megállójában állt, amikor észrevette a tüzet.

- folytatta. A tűzoltók közben két daruról oltották a tüzet,

a daru tetején dolgozó tűzoltókat gyakran alig lehetett látni a füsttől.

Forrás: Origo

A tűzoltók ugyan délelőttre eloltották a tüzet, de még cikkünk megjelenésekor is ott voltak, és három vízsugárral locsolták az épületet. Attól tartottak ugyanis, hogy a lángok újra felcsapnak. Az épületbe 11 órakor még nem tudtak bemenni, csak kívülről dolgoztak.

Frissítés: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) délután közölte, hogy a statikai vizsgálat szerint életveszélyessé vált az épület. A közvetlen összedőlés veszélye nem fenyegeti, de az épületen belüli szintek és a faszerkezetek leszakadtak.

A lángok megfékezése után már a beizzások, parázslások megszüntetésén dolgoznak a tűzoltók.

A oltás idején szünetelt az áramszolgáltatás a környéken, de a szomszédos épületekben már visszakapcsolták az áramot, a Dandár utcában viszont még nem lehet közlekedni.