Szijjártó Péter: a kulturáltságnak és a kölcsönös tiszteletnek kell meghatároznia a magyar-román kapcsolatokat

landscape HORIZONTAL spief 3117705 06/01/2017 Peter Szijjarto, Minister of Foreign Affairs and Trade of Hungary, during the panel session, The Role of Nuclear in the Green Energy Mix, held as part of the 2017 St. Petersburg International Economic Forum. A
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapjaira kell helyezni a magyar-román kapcsolatokat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, újságíróknak nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető arra reagált, hogy

a román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját.

Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták.

A külügyminiszter kifejtette: pénteken egy magyar állampolgárt arról értesítettek a borsi határátkelőhelyen, hogy ki van tiltva Romániából.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

A miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy Romániának joga van ahhoz, hogy hasonló döntéseket hozzon,

de kitiltó döntést csak bírósági döntés alapján lehet hozni

,azonban a határátkelőn a magyar állampolgárral semmifajta bírósági döntésre nem hivatkoztak.

A magyar külképviseletek azonnal felvették a kapcsolatot a borsi határátkelő illetékes román tisztségviselőivel, akik elmondták

Szijjártó Péter elmondta, hogy ezt követően, felkeresték az országos határőrizeti parancsnokságot is Romániában, ahol szintén megtagadták az információ kiadását.

A tárcavezető kiemelte: jegyzékben fordulnak a román külügy- és belügyminisztériumhoz.


Szijjártó Péter kijelentette:

A miniszter mindehhez hozzátette: arra kérik a román vezetőket, hogy a kulturáltság és a kölcsönös tisztelet alapján próbálják intézni a magyar-román kapcsolatokat, ebbe pedig ez az ügy nem fér bele.

A külügyminiszter a megemlékezést illetően kitért rá:

Szijjártó Péter végül megjegyezte: