Kiadták a harmadfokú riasztásokat

Időkép, 2018 március 17
Vágólapra másolva!
Első-, másod- és harmadfokú riasztásokat is kiadtak a hófúvás miatt. Az ónos eső miatt is több járásban vannak másodfokú riasztások. Az érintett területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell készülni, illetve arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében kiemelte: éjjel gyorsan és nagymértékben romlanak a közlekedés időjárási feltételei, fokozatos javulás vasárnap délelőttől várható.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem országos szinten és minden megyei igazgatóságon is operatív törzset működtet.
Sokan elutaztak a hosszú hétvégére, illetve vasárnapra terveztek programot - jegyezte meg a szóvivő, kiemelve:

az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódon a meteorológiai előrejelzésekről a közutak állapotáról.

Kiemelte továbbá, hogy a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásán egy helyen megtalálhatóak az időjárással, az utak állapotáról, a tűzoltói beavatkozással kapcsolatos információk.

Az OKF szóvivője szerint

az utakon hosszabb menetidőre, torlódásra, elakadásra lehet számítani, ezért fontos: mindenkinél legyen telefontöltő, hogy szükség esetén segítséget tudjon hívni.


A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés van érvényben.

Itt a friss hóval fedett területeken a viharos szél több helyen jelentős hóakadályokat emelhet.

Budapesten és Pest Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másodfokú, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú a veszélyjelzés a hófúvás miatt.

Mint írták: erős hófúvás szombat estétől vasárnap délelőttig az Északi-középhegységben és annak előterében, kiemelten a Hernád és a Bodrog völgyében, az Alföld északi felén, éjszakától néhol a Nyugat-Dunántúlon is lehet. Ezeken a részeken viharos széllökések valószínűek. A havazás által kevésbé érintett Dél-Alföldön is előfordulhatnak helyenként 70 kilométer/óra körüli széllökések északkeleti irányból, ennek a régiónak az északi, északnyugati felén várható estétől hófúvás.

Ítéletidő tavasszal Forrás: Időkép

Kiemelték továbbá, hogy az ország délkeleti, keleti megyéiben az eső nem havazásba, hanem ónos és fagyott esőbe mehet át, és viszonylag rövid idő alatt több milliméteres jégbevonat képződhet a tereptárgyakon.

Budapesten és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintően az ónos eső miatt is vannak másodfokú riasztások.

Itt tartós (többórás) ónos esőre kell készülni. Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Somogy és Tolna megyében elsőfokú a veszélyjelzés az ónos eső miatt.

Emellett

a sok eső miatt Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében másodfokú, a fővárosban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés

van érvényben.

Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint kifejtették:

vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki.

Ennek vastagsága egy délnyugati-északkeleti tengely mentén, nagyjából a Nagykanizsa-Miskolc városok közti széles sávban lehet a legnagyobb, akár 10-15 centiméter körüli, míg a Dunántúl északi felén 5-15 centiméter a legvalószínűbb. Elsősorban Borsodban és Szabolcs nyugati felén 20 centimétert meghaladó hó is hullhat. Az előbb említett sávtól délkelet felé haladva gyorsan csökken a várható hó mennyisége, Békés megye és környéke esetleg ki is maradhat a havazásból.

Az ország nagy részén a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetések és riasztások vannak érvényben.

A jelenlegi veszélyjelzés szerint vasárnap a nap első felében fokozatosan gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Északkeleten kora délutánig még további 5-10, néhol esetleg 10 centimétert meghaladó hó hullhat. Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a szél, de északkeleten még délután is lehetnek 60 kilométer/óra körüli lökések, hófúvás elsősorban ott, és nyugaton fordulhat elő.