Az LMP segíti Gyurcsány és a Jobbik házasságát

Szél Bernadett, LMP
Budapest, 2017. november 6. Szél Bernadett, az LMP egyik vezérszónoka a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről, az LMP által kezdeményezett vitanapon az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 6-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Úgynevezett kétlépcsős együttműködésre készülhet a baloldal és a Jobbik – erről beszélt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője a Híradónak. Azaz, Gyurcsány és Vona közeledése egyre nyilvánvalóbb, és hogy mindez gördülékenyen menjen, abban az LMP-nek komoly szerepe van.
Vágólapra másolva!

A Jobbik európai parlamenti képviselője a Híradónak azt nyilatkozta, hogy szerinte

a Jobbik és a baloldal egy úgynevezett kétlépcsős szövetségkötésre készül, amelyben a katalizátor szerepe az LMP-é lesz.

Szerinte ezt látszik alátámasztani, hogy a jobbikos Dúró Dóra is arról beszélt pár napja, hogy hétfőn egyeztetnek az LMP-vel, a tárgyalások menetét pedig jól láthatóan Szél Bernadett pártja határozta meg. Morvai Krisztina szerint, ha Vona Gábor valóban nem akarna összefogni Gyurcsány Ferenc pártjával és az MSZP-vel, akkor a velük szövetkező LMP meghívására is nemet mondott volna. Hozzátette, hogy a Jobbik elnökének le kell mondania a Szél Bernadettékkel való egyeztetést, és „abba kell hagynia azt, hogy a bolondját járatja a választókkal."

Szél Bernadett napok óta azért kilincsel, hogy összehozza a Jobbikot és Gyurcsány Ferencéket. Szerinte ma már ez nem számít lehetetlen küldetésnek Forrás: MTI/Kovács Attila

Volt jobbikos: utolsó pillanatban Vonáék vissza fogják léptetni jelöltjeiket a baloldal javára

Rubi Gergely szerint a háttérben már zajlik az egyeztetés a felek között. A volt jobbikos arról beszélt a Híradónak, hogy a pártok az utolsó pillanatban vissza fogják léptetni a jelöltjeiket, egymás javára.

Az LMP magára vállalta a kényelmetlen szerepet

Az ügy hátteréről azt lehet tudni, hogy Schiffer András egykori pártjának képviselői vasárnap az általuk korábban erősen elutasított MSZP-Párbeszéddel és a Gyurcsány-féle DK-val, hétfőn pedig a Jobbikkal egyeztetnek. Ha a tárgyalások során létrejönne valamiféle megállapodás, az azt jelentené, hogy Vona Gábor – az LMP segítségével, közvetve – Gyurcsány Ferenccel és a szocialistákkal is együttműködhet. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy Szél Bernadett mindent meg fog mozgatni ennek érdekében, hiszen szombaton elismerte:

Szél Bernadett új időszámításnak nevezte azt, hogy a Jobbikkal, az MPSZ-Párbeszéddel és Gyurcsány Ferenc pártjával is tárgyalóasztalhoz ülnek. A feltűnően lelkes LMP miniszterelnök-jelölt szerint – bár még vannak kommunikációs hiányosságok a felek között – az ellenzéki együttműködés ma már nem tűnik lehetetlen küldetésnek.

Gyurcsány Ferenc már nyíltan uralkodik a Jobbikon

A bukott kormányfő március 15-én gyérszámú hallgatósága előtt parancsba adta ellenzéki párttársainak, hogy a Jobbikkal is egyeztetni kell. Ennek megfelelően a DK elnöke vasárnapra minden ellenzéki pártot tárgyalóasztalhoz hívatott. A Jobbik formálisan elutasította az ajánlatot, hiszen a bukott kormányfővel való nyílt egyezkedéssel minden eddiginél jobban kiverte volna a biztosítékot támogatóinál. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy fű alatt ne működnének együtt az egymást korábban élesen elutasító felek.