Árvízvédelmi töltésfejlesztés kezdődött a Felső-Tiszán

cigi riport, cigaretta csempészet, cigicsempész, 
a tisza tiszabecsnél
A Tisza Tiszabecsnél.
Vágólapra másolva!
 A felső-tiszai árvízvédelmi töltések magasítását és erősítését célozza az a hazai és uniós támogatású, csaknem 14 milliárd forint értékű program, amelynek nyitórendezvényét hétfőn tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyarban.
Vágólapra másolva!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában

megvalósul a Batár folyó bal parti árvízvédelmi töltésének fejlesztése több mint 6 kilométer hosszban Tiszabecs és Magosliget között, valamint a Tisza bal parti töltésének rekonstrukciója Tiszabecstől Tiszakóródig, 16 kilométeres folyószakaszon.

A Tisza Tiszabecsnél. Fotó: Mudra László - Origo

Átépítenek négy zsilipet, elvégzik a Tisza négy partvédelmi művének rekonstrukcióját Milota és Tiszabecs térségében, két gátőrház és védelmi központ korszerűsítését. A projekt tartalmazza korszerű gépek beszerzését és vízrajzi állomások modernizálását is.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében megvalósuló beruházással a Tisza és Batár folyók mentén csökken az árvízi elöntések kockázata, nő az árvízi biztonság és a 2001-es árvízszintnél egy méterrel magasabb árvizek is biztonsággal levezethetőek lesznek.


A tervek szerint a 2019 júniusában záruló fejlesztés hat település, Milota, Tiszacsécse, Tiszabecs, Tiszakóród, Uszka és Magosliget közigazgatási területén valósul meg, védőhatása azonban a Tisza-Túr közti teljes területe érinti.