Szijjártó Péter: Ukrajna nem mentesülhet kötelezettségeinek teljesítése alól

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Az, hogy egy olyan ország, mint Ukrajna, geopolitikailag fontos pozícióban van, nem jelenti azt, hogy mentesülne a nemzetközi jogszabályok betartása alól, sem pedig azon kötelezettsége alól, hogy megvédje az ország területén élő kisebbségeket - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben hétfőn, az európai uniós tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az unió illetékeseinek és a NATO főtitkárának nemrégiben írt levelében hangsúlyozta, hogy Magyarország szívesen visszatér Ukrajnát támogató álláspontjához, amennyiben

Ukrajna jogi garanciát ad arra, hogy 2023-ig nem léptetik hatályba az oktatási törvényt, valamint tartalmi módosítást is végrehajtanak azon.

Leszögezte: Ukrajnának garantálnia kell, hogy a kisebbségek jogait sértő jogszabályt semmilyen formában sem vezetik be az adott időpontig. Ezen időszak alatt pedig megtartják a szükséges konzultációkat a magyar közösséggel, valamint

csak azt hajtják végre, amiről a megbeszélések alatt megegyeztek.

Minderre ráadásul jogi garanciára van szükség, mert a szóbeli garanciák ellenére az ígéretek eddig rendre az ellenkezőjére fordultak - húzta alá a miniszter.

Magyarország és az Európai Unió azt várja Ukrajnától, hogy hajtsa végre a Velencei Bizottság ajánlásait, konzultáljon a nemzeti közösségekkel, és vegye komolyan a már létező jogok elvételének tilalmát. El kell tehát kezdeni a konzultációkat a magyar nemzeti közösséggel, az ukrán oktatási törvény végrehajtását pedig fel kell függeszteni - emelte ki.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter a kisebbségi nyelvtörvénnyel kapcsolatban kijelentette,

elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi 10-ről 33 százalékra emelnék a nemzeti közösség arányát a kisebbségi nyelvhasználat engedélyezéséhez.

Mint elmondta, a tanácskozáson aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az ukrán hadsereg egy zászlóaljnyi - mintegy nyolcszáz és ezer közötti - katonát kíván áttelepíteni keletről a három NATO-tagállam közelében fekvő Beregszászra,

egy olyan városba, ahol a legnagyobb a magyarság aránya.

Hozzátette, ennél még nyugtalanítóbb az ukrán honvédelmi minisztérium indoklása, amely szerint a lépésre Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség. Ez azt jelenti, hogy

Ukrajnában fenyegető tényezőként tekintenek a magyar nemzeti közösségre,

amely felháborító, ezért Magyarország a leghatározottabban visszautasítja azt - jelentette ki.

A külgazdasági és külügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy Magyarország - Lengyelország és Szlovákia mellett - azon uniós országok közé tartozik, amelyek az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vitáját követően gázt szállítanak Ukrajnába.

- fogalmazott a miniszter. A tanácsülésen felidézte azt is, hogy Ukrajna két érzékeny célkitűzésének - a vízumliberalizációnak és az EU-Ukrajna társulási megállapodásnak - a leghangosabb támogatója Magyarország volt.

Magyarországnak nincs más eszköze, mint Ukrajna nemzetközi, európai és euroatlanti törekvéseinek blokkolása

- mondta. Ennek értelmében Magyarország nem támogatja az áprilisra tervezett EU-Ukrajna védelmi miniszteri találkozó, valamint a nyári időszakra tervezett NATO-Ukrajna csúcstalálkozó megtartását sem.

Magyarország csak az említett követelmények és nemzetközi kötelezettségek betartása mellett támogatja azokat

- közölte. Mint elmondta, a tanácsülésen arra kérte az uniós tárcavezetőket, hogy ne tekintsenek félre akkor, amikor Ukrajna nemzetközi jogsértéseket követ el, hanem tegyék világossá, hogy az európai integrációs úton való előrehaladásnak és támogatásnak előfeltétele a nemzetközi jogszabályok betartása - közölte Szijjártó Péter.