Kétharmad fölött a határkerítés támogatottsága

2018.03.19. 15:20

A magyarok négyötöde (82 százalék) támogatja a határkerítést, ez az arány az ellenzéki szimpatizánsok körében is 70 százalék – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján tízből közel nyolcan (76 százalék) ellenzik a kvótarendszert, ez az arány az ellenzék támogatói körében ugyancsak magas, jelenleg 63 százalék. A megkérdezettek kétharmada (68 százalék) szerint egyébként a pártok közül a Fideszre igaz leginkább, hogy ellenzi a bevándorlást, tízből öten (53 százalék) bevándorláspártinak tartják valamely ellenzéki pártot. A Nézőpont Intézet a V4-es partnerországokban is megvizsgálta a magyar határkerítés elfogadottságát. Az adatok alapján a kerítést a lengyelek, csehek és szlovákok is támogatják.

A kutatás alapján a magyarok négyötöde (82 százalék) támogatja a határkerítést, ez az arány még az ellenzéki szimpatizánsok körében is átlagosan 70 százalék. A Jobbik-támogatókat nézve 85 százalék, az LMP táborán belül 74 százalék, de még a DK támogatói körében is 65 százalék, míg az MSZP szimpatizánsai körében 49 százalék támogatja a déli határon épített határkerítést. 

Forrás: Nézőpont Intézet

Az uniós kvótarendszer bevezetését tízből közel nyolcan (76 százalék) ellenzik. Az ellenzéki pártok támogatói e tekintetben is a kormány álláspontjával értenek egyet, átlagosan körükben is 63 százalék ellenzi a migrációs kvótát. Az elutasítás aránya a Jobbik táborán belül 76 százalék, az LMP tábor esetében 65 százalék, de még a DK táborát nézve is 50 százalék, míg az MSZP támogatói körében 46 százalék.

A felmérés arra is kitért, hogy a megkérdezettek mely pártokat gondolják bevándorlásellenesnek vagy bevándorláspártinak. A felnőtt népesség kétharmada (68 százalék) szerint a pártok közül a Fideszre igaz leginkább, hogy ellenzi a bevándorlást. Ezzel szemben tízből öten (53 százalék) bevándorláspártinak tartják valamely ellenzéki pártot (az MSZP-t például 20 százalék, a DK-t 13 százalék, míg az LMP-t 10 százalék).

Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet a V4-es partnerországokban (Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában) is megvizsgálta a magyar határkerítés elfogadottságát. Az adatok alapján a kerítést a régiós partnerországok lakossága is meggyőző arányban támogatja. Lengyelországban és Szlovákiában 60-60 százalék, míg Csehországban hasonlóan magas, 55 százalék volt a kerítésről az elmúlt egy évben baráti, ismerősi körben beszélők körében azok aránya, akik örülnek a magyar határkerítésnek.