Több tízezer háztartás maradt áram nélkül a hétvégén

2018.03.19. 13:13

Tizenhat megyében van érvényben riasztás még most is. A hétvégén több tízezer település maradt áram nélkül, de sok helyen még mindig nem sikerült a szakembereknek kijavítaniuk a hibát. 

Még most sincs mindenhol áram

Hiába dolgoznak folyamatosan a szakemberek a hibák elhárításán, sok helyen még most sincs áram: összesen 37 településen, 9000 háztartásban.

Hajdú-Biharban még húsz településen – Bakonszeg, Balmazújváros, Berettyóújfalu, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Hajdúszoboszló, Kaba, Kismacs, Nádudvar, Nagyhát, Nagyhegyes, Nagymacs, Nagyrábé, Püspökladány, Sárrétudvari, Szerep, Telekföld, Tetétlen akadozik az áramellátás.

Ezeken a településeken melegedőket kellett nyitni, mert sokan fűteni sem tudják otthonaikat áram nélkül.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak még érvényben elsőfokú figyelmeztetések.

Áramszünet a hétvégén

Nyolcezer helyen nem volt áram Békésben, 15 ezer házban Jász-Nagykun-Szolnok megyében a hétvégén. A vezetékekre rakódó jég miatt elszakadtak a vezetékek, kitörtek az oszlopok. 

A meghibásodásokat jellemzően a vezetékekre rakódó jég súlyterhelése miatti vezetékszakadások, oszloptörések okozzák – közölte az E.ON sajtószóvivője vasárnap délelőtt az MTI-vel.

 Békésben több mint négyezer helyen volt áramszünet, míg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón, ezerötszáz házban. 

Hajdú-Bihar megyében harminc településén nem volt áram áram,  ami több mint 19 ezer családot érintett.

Itt a rendőrök és a katonák is segítettek a vezetékek jégmentesítésében. A hétvégén több mint száz katona vett részt a mentési feladatokban, mivel bizonyos helyeket csak a katonai terepjárók segítségével lehetett megközelíteni. 

A képünk illusztrációForrás: E.On

 A rengeteg hó és eső miatt kialakult belvíz is nehezítette a helyzetet.

 

Debrecenben pedig nem járt a villamos, ahogy a trolik is csak dízel üzemmódban közlekedtek.  

A szombat esti ónos eső és a felső vezetékek jegesedése miatt továbbra is szünetel a villamosközlekedés Debrecenben

– közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese.