Az afrikai migránsok nagyobb veszélyt jelentenek, mint a szélsőségesek

2018.03.21. 11:41

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök kedden azt mondta a dél-izraeli Dimonában, hogy az Izrael és Egyiptom határán lévő elektromos kerítés mentette meg a zsidó államot a szélsőséges támadásoktól, és az afrikai migránsok beözönlésétől. - írta az Arab News.

Ha nem lenne a kerítés, akkor szembe kellett volna néznünk a szinai terroristák súlyos támadásaival és valami sokkal rosszabbal, az afrikai illegális migránsok áradatával - idézte Netanjahu-t hivatala, amikor a kormányfő egy fejlesztési konferencián vett részt a dél-izraeli Dimonában.

A belügyminisztérium szerint jelenleg körülbelül 42 000 afrikai migráns tartózkodik Izraelben, főként szudániak és eritreaiak, és a kormány elrendelte, hogy közülük több ezer embernek el kell hagynia az országot, vagy különben börtönnel kell szembenézniük. A migránsok 2007-ben illegálisan jutottak be Izraelbe annak köszönhetően, hogy könnyedén átjárható volt a határ. Később azonban Izrael Negev sivatagában 200 kilométeres (124 mérföld) szakaszon felépítettek egy hi-tech kerítést, és a migránsok beözönlése leállt.

Netanjahu szerint a nem-zsidó bevándorlás hulláma fenyegeti Izraelt:

Egy zsidó és demokratikus államról beszélünk, de miként tudnánk biztosítani egy zsidó és demokratikus államot évente 50.000, majd 100.000 és 150.000 bevándorlóval - mondta az izraeli miniszterelnök.

"Egy millió, 1,5 millió migráns beözönlése esetén, mi is bezárhatnánk a boltot" - tette hozzá. "Nem zártuk be, hanem helyette építettünk egy kerítést."

Benjamin Netanyahu, izraeli kormányfő: "Ha nem lenne a kerítés, akkor szembe kellett volna néznünk a szinai terroristák súlyos támadásaival és valami sokkal rosszabbal, az afrikai illegális migránsok áradatával."Forrás: AFP/Thomas Coex

Ma a Sínai-hegy az egyiptomi hadsereg és a Daesh szélsőségesek közötti csatatér helyszíne. A hadsereg február 9-én indított hadjáratot, miután Abdel Fattah El-Sisi egyiptomi elnök három hónapos határidőt adott a Daešnak a betörésre. Sisi novemberben adta ki ultimátumát.