Fidelitas: két hét van hátra, írjuk alá a Minority SafePack-et

Vágólapra másolva!
A nagyobbik kormánypárt ifjúsági szervezete mindenkit arra kér, hogy írja alá az őshonos kisebbségek helyzetével foglalkozó Minority SafePack elnevezésű kezdeményezést, kiállva a határon túli magyarok mellett. Két hét van hátra a határidő végéig, csupán pár tízezer aláírás hiányzik. A tét óriási: komoly siker lenne, ha összegyűlne a megfelelő számú támogatás, ha viszont ez nem jönne össze, akkor az elkövetkezendő legalább tíz évben ezzel a kérdéssel nem lehetne az EU fórumai elé állni.
Vágólapra másolva!

Sinkovics Krisztián, a Fidelitas Közép-Magyarországi regionális igazgatója sajtótájékoztatóján a Minority SafePack aláírására buzdított. Ismertette, hogy a kezdeményezés azért indult, hogy az Európai Unió végre foglalkozzon az őshonos kisebbségek helyzetével.

– tette hozzá. Kiemelte, hogy számtalanszor fordult elő olyan eset, hogy a határon túli magyarokat jogsértés, atrocitás érte, melyre válaszul az EU cinikus módon széttárva karját, arra hivatkozott, hogy ez a kérdés az adott ország belügye.

Sinkovics elképesztőnek tartja, hogy az Unió az újonnan bevándorló kisebbségek számára biztosít előjogokat például az anyanyelvi oktatás terén, miközben az őshonos nemzeti kisebbségek nyelvoktatására már nem jut kellő figyelem.

Sinkovics Krisztián, a Fidelitas Közép-Magyarországi regionális igazgatója a Minority SafePack aláírására buzdított sajtótájékoztatóján Forrás: Fidesz.hu

Az ifjúsági politikus arra figyelmeztetett, hogy a kisebbségvédelmi kezdeményezés akkor éri el célját, ha legalább hét uniós tagállamból minimum egymillió aláírás gyűlik össze. Az aláírásgyűjtés jelenleg itt tart:

  • kevesebb, mint két hét van hátra.
  • már csak pár 10 ezer darab aláírás hiányzik a petíció sikeréhez.
  • a jelenlegi adatok szerint már teljesült az aláírásgyűjtés sikerességéhez szükséges második kritérium, azaz hét uniós tagállamban gyűlt össze a minimálisan szükséges aláírás, Magyarország mellett Románában, Szlovákiában, Lettországban, Spanyolországban, Dániában és Horvátországban.

A petíció sikertelenségének azonban komoly ára lehet: az elkövetkezendő legalább tíz évben ezzel a kérdéssel nem lehetne az EU fórumai elé állni. Éppen ezért a Fidelitas kérése a következő az általuk össznemzetinek nevezett ügy kapcsán: