Többtonnányi emberi maradványt találtak egy kórházi hulladéklerakóhelyen

2018.03.22. 10:53

Kórházi hulladékok lerakatára bukkantak Zaporizzsja ipari negyedében.  Az elhagyott raktártelepet senki sem őrizte. Összesen négytonnányi veszélyes hulladékot és emberi maradványokat tároltak ott. 

A környéken a fagypont alatti hőmérsék ellenére is szörnyű bűz terjengett. Éppen ezért kutatta át a helyet néhány közelben dolgozó - írta meg a Kárpátinfo.net. 

Egy kezet láttak, egy lábat – ezek hulltak ki a zacskókból. Itt kutyák, macskák szaladgálnak, nyilván mindet szétszaggatták" –  mondja egy helyi lakos.

A dolgozók azonnal értesítették a rendőröket, akik kihallgattak néhány közeli raktár és üzem alkalmazottait. Ekkor derült ki, hogy a terület annak a cégnek a tulajdona, amely elszállította Dnyipro és Zaporizzsja kórházaiból a hulladékot.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint

négytonnányi hulladékot tároltak a raktárban.

Ebből másfél tonna műtétek után visszamaradt biológiai hulladék volt, amely többek között a tbc kórokozójával érintkező kórházakból származott. Két és fél tonna volt a felhasznált orvosi eszközök, mint például higanyt és nehézfémeket tartalmazó készülékeket.

A hulladékért felelős cégnél azt állították, hogy rég elszállították és megsemmisítették volna a maradványokat,  de nem tehették, mert a bíróság január elseje után a dnyiprói nyomozók kérésére lefoglalta a tulajdont.

Vagyis a hulladék mintegy két és fél hónapig hevert a raktárban.

A cég azt ígérte, hogy a hónap végéig kitisztítják a raktárat. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy kerültek-e veszélyes anyagok a környezetbe.