Megkezdődött a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés

Schwáb Richárdné ablak hőfokszabályzó hőmennyiségmérő radiátor távfűtés TÁRGY EGYÉB TÁRGY
Budapest, 2009. november 27. Schwáb Richárdné közös képviselő beállítja a kívánt hőfokot lakásának egyik radiátorán a hőszabályozóval a Főtáv ÖKOPlusz program keretében korszerűsített egyik épületben Budapesten, az I. kerület Attila u. 25. szám alatt. A radiátor baloldalán a távolból is leolvasható hőmennyiségmérő. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az egyetemes földgázszolgáltatásban részesülő és a távfűtéses háztartásoknál is megkezdődött a téli rezsicsökkentés jóváírása - mondta el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Fónagy János felidézte: a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy a rendkívüli hideg időjárásra tekintettel

csökkentik a magyar családok fűtési költségeit.

Mintegy 3,2 millió földgázfogyasztó háztartást érintően a Nemzeti Közművek Zrt. már jóvá is írta a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentés összegét. Az erről szóló írásos tájékoztatások kiküldése is megkezdődött.

Az NFM államtitkára kitért arra: egy héttel ezelőtt Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sikeresen tárgyalt a távhőszolgáltatókkal és az önkormányzatokkal. Így

650 ezer távfűtéses háztartás is megkapja

a 12 ezer forintos csökkentést. Akinek márciusi számlája 12 ezer forintnál kevesebb, azoknál a fennmaradó összeget a következő hónapban írják majd jóvá - fejtette ki az államtitkár.

Illusztráció Forrás: MTI/Kovács Attila

A lakótelepi házaknál, többlakásos társasházaknál a 20 köbméter/óra alatti gázmérővel rendelkezők 24 ezer forintos támogatást kapnak. A 20 köbméter/óra feletti mérővel rendelkező egyetemes fogyasztók 120 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Fónagy János kitért arra is, hogy Magyarországon - elsősorban a kistelepüléseken - számos család hagyományos tüzelővel (fával, szénnel) fűt. Számukra a kormány már 2011 óta biztosít - egyre növekvő - szociális tüzelőanyag-támogatást. Erre tavaly 4 milliárd forintot biztosítottak. Most a rendkívüli hidegre való tekintettel ezt a keretet is megnövelték egymilliárd forinttal, így összesen

5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális alapú tüzelőtámogatásra.

Ennek igénylését és szétosztását a megszokott módon az önkormányzatok felügyelik a szociális rászorultság alapján.

Az NFM államtitkára kiemelte, korábban - többek között a közműcégek privatizálásával - sokszorosára emelkedtek a magyar háztartások rezsiköltségei. Ezt folyamatot 2010-ben a fogyasztói árak befagyasztásával megállította a kormány, majd 2013 óta összességében már mintegy 25 százalékkal mérsékelték a rezsiköltségeket. Ennek a folyamatnak a része a mostani téli rezsicsökkentés is - fejtette ki Fónagy János.