Kudarcot vallott a muszlimok integrációja Európában

Vágólapra másolva!
Európában kudarcot vallott az elmúlt ötven év iszlám integrációs politikája, és komoly társadalmi feszültségek alakultak ki a muszlim és nem muszlim népességek között - mondta Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja kutatója ma reggel az M1-en.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint ennek az az elsődleges oka, hogy az iszlámot Európában vallásként kezelték, de az valójában egy komplex civilizáció, jogi, politikai és vallási rendszerrel. Az elmúlt ötven évben pedig figyelmen kívül hagyták az iszlám alapműveiből eredő politikai, ideológiai vonalat. Incze hozzátette, hogy

a politikai iszlám ideológia olyan alapelveket tartalmaz, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai értékekkel és más vallásokkal.

Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja kutatója Forrás: Vehír

Kiemelte, a politikai iszlám legtipikusabb példája a saría (iszlám törvénykezés), amely olyan dolgokat is lehetővé tesz, mint a tolvajok kezének levágása. Elmondása szerint ez Európában úgy jelenik meg, hogy a muszlimok politikai követeléseket fogalmaznak meg az őket befogadó társadalommal szemben.
Incze Nikoletta felhívta a figyelmet arra, hogy

az iszlámban kettős erkölcstan működik. Ez azt jelenti, hogy különböző szabályok vonatkoznak a muszlimokra és a nem muszlimokra.

A Politikai Iszlám Tanulmányok Központja kutatója kiemelte, hogy az iszlámban nincs helye a kritikának, emellett felülír minden korábbi vallási kinyilatkoztatást, ilyen értelemben pedig nem egy toleráns elképzelés.