Soros György emberei a román kormányba is beépültek

2018.04.01. 14:44

Egy amerikai kutatóintézet cikksorozatában mutatja be, milyen sikeresen működnek a tőzsdespekuláns emberei Romániában is - írja a Figyelő. A lap végigveszi, hogyan szállták meg a 2000-es évek elején Soros György emberei a román ügyészséget. A megdöbbentő történet kulcsszereplői rajta vannak  Soros megbízható szövetségeseinek listáján, mindketten jelenleg a románokat képviselik az Európai Parlamentben. Magyarországon is van egy párt, amelyik román minta alapján a korrupcióellenes ügyészség felállítását szeretné, ez pedig a hazai politikai élet legkorruptabb pártja, a Jobbik. Micsoda véletlen...

A Soros-hálózat Ukrajna mellett Romániában is „óriási sikereket" könyvelhet el. Egy amerikai kutatóintézet, a Capital Research Center (CRC) többrészes cikksorozatot szentelt a Soros-hálózat romániai tevékenységének bemutatására, amelyben a főszerepet az úgynevezett korrupcióellenes ügyészség játssza – írja a Figyelő.

Románia csatlakozott az EU-hoz, de a szabályokat Soros diktálta

A milliárdos spekuláns a volt szocialista országokban végzett tevékenységéhez hasonlóan milliárdokat költött Romániában is annak érdekében, hogy NGO-hálózata segítségével érvényre juttassa akaratát. Soros György célja Romániában is elsősorban az volt, hogy az állami szervezetekben kiterjessze befolyását. Ebben két politikus vállalt kulcsszerepet:

  • Monica Macovei, a Soros-egyetemen (CEU) diplomázó egykori NGO-aktivista, akit 2004-ben Traian Băsescu igazságügyi miniszternek tett meg.
  • Renate Webert, a Soros Alapítvány romániai elnökét ezzel egy időben alkotmányos és törvényhozási tanácsadójának választotta
  • Mindketten jelenleg európai parlamenti képviselők.
  • Mindketten szerepelnek a „Soros megbízható szövetségeseinek" listáján. A lajstrom azokat a politikusokat veszi számba, akik képviselőként az Amerikában élő milliárdos üzletember érdekeit képviseli az Európai Parlamentben.
Monica Macovei, a Soros-egyetemen (CEU) diplomázó egykori NGO-aktivistáa, akit 2004-ben Traian Băsescu igazságügyi miniszternek tett meg. Jelenleg EP-képviselőForrás: Figyelő

Emlékezetes, a volt szocialista országban a kétezres évek elején az egyik legfontosabb téma az EU-s csatlakozás volt. Soros Nyílt Társadalom Alapítványa (OSF) a csatlakozni kívánó tagállamokról jelentéseket tett közé: milyen problémát kell kiküszöbölniük, hogy az unió tagjai lehessenek. Így történt ez Románia esetében is, 2002 júliusában az OSF nagyfokú elégedetlenségét mutatott ki a korrupció kapcsán. Soros már akkor is elképesztő befolyással bírt egy-egy ország belpolitikájára, ezt mutatja, hogy a román kormány létrehozta a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészségi Irodát (PNA). Csakhogy egy apróbb bökkenő volt: az Európai Bizottság nem volt elégedett a PNA tevékenységével.
A Figyelő szerint az Európai Bizottság és a Nyílt Társadalom Alapítvány összejátszott azért, hogy a PNA létre jöjjön. Ezt azzal indokolja a lap, hogy az uniós szerv és Soros alapítványa 2002-ben pár hónap különbséggel „független szakértőkre" hivatkozva állt elő egy hasonló tartalmú jelentéssel, miszerint a román korrupciós helyzet romlik. Az indoklás ugyanaz volt: 2001-ben kevesebb korrupciós ügyet göngyölítettek fel, mint 1999-ben. A CRC felhívja a figyelmet cikksorozatában arra, hogy a „független szakértők" nem említették, hogy ennek a kevesebb korrupciós ügy lehetett az oka.

Renate WeberForrás: catalannews.com

Soros György nyomására létrejön a DNA

Visszatérve Macovei-hez: 2004-ben készen állt arra, hogy frissen kinevezett igazságügyi miniszterként komoly korrupciós ügyeket leplezzen le, csakhogy ez alkotmányos akadályokba ütközött. Mivel a PNA az igazságügyi minisztérium alá tartozott, nem nyomozhatott a román parlament tagjai után azok mentelmi joga miatt. Az akkori szabályozás szerint az ügyeiket ugyanis csak a Legfőbb Ügyészségen keresztül lehetett kivizsgálni. Băsescu ezért a Legfőbb Ügyészség alá rendelte a PNA-t, anélkül, hogy annak teljes irányítását a legfőbb ügyész kezébe adta volna. Eközben Macovei amellett, hogy folyamatosan kritizálta a PNA tevékenységét, 40 000 eurós támogatásban részesített egy másik Soros-szervezetet, a Freedom House-t abból a célból, vizsgálják meg az ügyészség tevékenységét. Ők a szokásos forgatókönyv szerint arra jutottak, hogy a PNA nem működik hatékonyan. Egészen elképesztő módon, a román kormány Soros szervezetének vizsgálata miatt átalakította a korrupcióellenes szervezetet, így jött létre a Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) névre árkeresztelt korrupcióellenes ügyészség. Az átalakítás legfontosabb mozzanata az volt, hogy innentől kezdve a legfőbb ügyészt és a DNA főügyészét Macovei minisztériuma jelölhette ki. Így sikerült az akkori igazságügyi miniszternek a média és a Soros-féle szervezetek (Freedom House, OSF) segítségével, nyomására leváltani az általa nem támogatott PNA-igazgatót és ügyészeket, hogy aztán a saját embereit ültesse a helyükre.

Soros György Romániában is politikai befolyást szerzettForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Idegen érdekeket szolgál a Sorosék nyomására létrejött DNA?

Ilyen előzmények után létrejött tehát a DNA, amelynek elvileg a korrupciós ügyek feltárása, és így a korrupció eltüntetése lenne a célja. Csakhogy egyre többször vetül rá a szervezetre az a gyanú, hogy idegen érdekeket szolgál ki. A legutóbbi hírek sem igazán vetnek jó fényt a DNA-ra.

  • Nemrég kiderült, hogy az korrupcióellenes ügyészség többször együttműködött a román titkosszolgálattal, hogy a nekik nem tetsző politikusokat buktassa meg.
  • A korrupcióellenes szervezet előszeretettel szállt rá magyar politikusokra is. Utoljára Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert ítélték el, mégpedig két év nyolc hónapos letöltendő szabadságvesztésre. A titkosszolgálat ebben is benne volt, a DNA a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott telefonbeszélgetés alapján kezdeményezte a bűnvádi eljárást. A magyar politikust egyébként egy olyan párttámogatási ügy miatt ítélték el, amivel vélhetően nem szegett meg semmilyen szabályt.
  • De a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében is meglehetősen aggályos intézkedéseket hozott korábban a DNA. A korrupcióellenes ügyészség azért indított eljárást Stefan Somesan főtanfelügyelő és Tamási Zsolt iskolaigazgató ellen, mert a szervezet szerint azok törvénytelenül járultak hozzá az iskola működéséhez. Jogerős ítélet nélkül a DNA felfüggesztette Tamási Zsoltot, emiatt ellehetetlenült az iskola működése.

A magyar politikai élet melyik szereplője szeretne korrupciós ügyészséget felállítani?

Jól megfigyelhetően Soros György és hálózata a korrupció témáját politikai furkósbotnak használja, elég csak az elmúlt időszak szlovák belpolitikai eseményekre gondolni. Ennek ellenére van Magyarországon is egy politikai párt, amelyik a román minta alapján korrupciós ügyészség felállítását szeretné. Ez pedig nem más, mint a Jobbik. Az elmúlt napokban a korrupciós botránysorozatba keveredett párt programjában szerepel ez a terv. A dolog egyrészről megmosolyogtató, hogy éppen a hazai közélet legkorruptabb pártjának vágyálma ez, másrészről viszont felmerül a kérdés, hogy miért pont ők kardoskodnak emellett.

Ukrajnában 

Korábban megírtuk, hogy nem csupán Romániában szerzett politikai befolyást Soros György. A Magyar Idők korábban már bemutatta, hogyan avatkozott be Soros az ukrán belpolitikába, hogyan buktatott kormányt, majd ültetette a saját embereit a minisztériumokba, végül pedig úgy alakította a gazdasági folyamatokat, hogy azok a saját érdekeinek megfeleljenek.

Soros a saját embereit ültette az egyik legnagyobb ukrán cég, a Naftogaz vezetőségébe. A privatizáció előtt álló vállalat döntéshozói többször is találkoztak az amerikai milliárdossal, hogy a magánosítás részleteiről egyeztessenek. A milliárdos ukrajnai főembere, Jevhen Bisztrickij úgy fogalmazott:
csak egyszer vagy párszor foglalkoztunk üzlettel. Például van egy cégünk, a Naftogaz, ez egy nagy energetikai cég, talán hallottatok már róla, és segítettünk nekik a gazdasági társaság átalakításában (...), és mi megcsináltuk, mi megváltoztattuk"- olvasható a Magyar Időkben.

A Naftogaz Ukrajna egyik legnagyobb állami kézben lévő cége, amely éppen privatizáció előtt áll. Korábban a tekintélyes Forbes magazin is arról írt, hogy a Naftogaz teljes vezetése Soros lobbizásának köszönhetően ülhetett a székébe. Eközben Soros az NGO-kkal, amelyeket ő pénzel, igyekezett lejáratni a cég vetélytársait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK