Vona Gábor hazudik, de muszlim terrorista barátja lebuktatta

Vona Gábor, török fotók
Vágólapra másolva!
Letagadta találkozóit a pápa elleni merénylet egyik vádlottjával, Musa Serdar Çelebivel Vona Gábor egy szerdai sajtótájékoztatón. Azt állította, egyetlen egyszer találkozott vele, a Kurultájon. Ez azonban hazugság, Vona és Çelebi számtalanszor találkozott, és ezt rengeteg fotó bizonyítja. Ráadásul levelet kaptunk Musa Serdar Çelebitől, amiben tiltakozik cikkünk miatt, közben azonban elismeri az állításainkat. Többek közt azt is, hogy a pápa elleni merénylet vádlottja volt, és emiatt négy évet ült börtönben. Találkozóit Vonával pedig egyáltalán nem tagadja.
Vágólapra másolva!
Vona Gábor és a pápa elleni merénylet vádlottja, Musa Serdar Çelebi örül egymásnak a Kurultájon - Vona ezt az egyetlen találkozót ismeri el Forrás: Facebook/Vona Gábor

Musa Serdar Çelebi, az Allahot éltető Vona Gábor barátja - ahogy azt az Origo tényfeltáró cikkében megírta - egész életében török nacionalista szervezetekben, szélsőségesen muszlim mozgalmakban és pártokban tevékenykedett. Már a 80-as években fölmerült vele szemben, hogy a Szürke Farkasok terrorszervezet egyik vezetője. A pápa elleni merénylet perében - ahogy azt tényfeltáró cikkünk második részében is írtuk - az egyik tanú megnevezte Çelebit, mint aki közreműködött a terrortámadáshoz használt pisztoly továbbításában.

Çelebit az összeesküvés perében központi figuraként említették, aki támogatásokat szerzett a pápa merénylőjének, Ali Agcának. Çelebit azzal vádolták, hogy kétszer is találkozott Agcával: először 1980 decemberében Milánóban, másodszor 1981 márciusában Zürichben. Az ellene felhozott vádpontok között szerepelt az is, hogy 3 millió német márkát kapott a bolgár titkosszolgálattól a merényletért cserébe. A Szürke Farkasok egyik 1984-ben Magyarországon lekapcsolt csempésze a BM-nek egyenesen azt mondta, személyesen ő helyezte el egy bankszámlán a pénzt a bolgár titkosszolgálat megbízásából.

Vona Gábor Budapesten Musa Serdar Çelebi társaságában, ahogy az a Facebook-bejegyzésből is kiderül. Vona ezt a találkozót letagadta. Forrás: Facebook/Ahmet Aciköz

Çelebire az ügyész a perben életfogytiglant kért, bizonyítottnak látva, hogy közreműködött a merényletben. A bíróság végül bizonyítottság hiányában mentette fel. Egy azóta nyilvánosságra került 1983-as CIA-jelentés megerősíti, hogy Çelebi 1,5 millió dollárt kínált Agcának a pápa megöléséért.

Çelebi azóta is aktív szereplője a török nacionalista, iszlamista mozgalmaknak és pártoknak, például az MHP-nak. Ennek militáns szárnya, terrorgyanús szervezete az a Szürke Farkasok, amelynek kézjelével Vona Gábor és politikustársai is rendszeresen pózolnak.

Musa Serdar Çelebi emellett németországi szélsőséges iszlamista egyesületek alapításában és vezetésében vállal szerepet a mai napig. A német tartományi belügyminisztériumok, valamint a német szövetségi hírszerzés dokumentumai szerint szervezetei „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő tevékenységet" folytatnak, a „török nacionalista MHP és a Szürke Farkasok fiókszervezetei".

Ez a Musa Serdar Çelebi írt levelet szerkesztőségünknek, amiben tiltakozik cikkünk miatt, azonban egyetlen állításunkat sem tagadja, sőt, a lényeget megerősíti. Találkozóit Vonával pedig egyetlen szó erejéig sem tagadja.

Elismeri, hogy 1978 óta Frankfurtban élt. Itt vették őrizetbe 1982-ben a pápa elleni merényletben való részvétel miatt. Çelebi levelében azt is leírja, hogy személyesen Ali Agca, a pápa merénylője nevezte meg őt, mint az összeesküvés központi figuráját.

Azt sem tagadja, hogy a CIA jelentéseiben szerepelt, hogy részt vett a merényletben, 1,5 millió dollárt ajánlott II. János Pál pápa merénylőjének, és fegyvert adott neki. Arra hivatkozik, hogy a bíróság felmentette, ezt azonban mi is megírtuk: a bíró szerint nem volt ellene elég bizonyíték (az olasz ügyész ezt hevesen vitatta, szerinte Çelebit simán el lehetett volna ítélni, ezért egyenesen életfogytig tartó börtönbüntetést kért). Çelebit 1986-ban engedték szabadon.

Vona és Çelebi elmélyülten figyelnek egy előadáson - Vona szerint ez sem történt meg

Musa Serdar Çelebi egyetlen dolgot próbál tagadni, azt hogy „már a 80-as években, de a 90-es években is fölmerült vele szemben, hogy a Szürke Farkasok terrorszervezet egyik vezetője". Ezt azonban egyenesen egy német parlamenti dokumentum állítja, a német titkosszolgálatok információira alapozva. Ebben a szélsőjobbos Szürke Farkasok (Bozkurtlar) szervezet németországi leágazásai között első helyen említik azt az ADÜTDF-t, amelynek Musa Serdar Çelebi a vezetője volt, illetve az 1987-es szakadást követően a végleges formájában 1993-ban felálló ATIB-ot, amelyet úgy jellemeznek, mint „erősebb vallási elköteleződéssel felvértezett" föderációt, amelyet szintén Musa Serdar Çelebi alapított.

Vona, Çelebi és a nacionalista UKID vezetőinek kapcsolatát számtalan kép bizonyítja Forrás: --

Ez a Musa Serdar Çelebi tehát Vona Gábor közeli barátja, akivel rendszeresen találkozott. Bár szerdai sajtótájékoztatóján Vona azt hazudta, hogy mindössze egyetlen egyszer találkozott Çelebivel (akkor, amikor a pusziskodós kép készült), valójában képek sokasága készült találkozóikról.

Vona Gábor négy évvel ezelőtti, azóta Magyarországon is hírhedté vált török turnéját egyenesen Çelebi és szervezete, az UKID szervezte. Az UKID 2013-2016-os időszakról készített jelentésében oldalakon keresztül a Jobbikról és Vona Gáborról van szó, fényképekkel, köztük olyanokkal, amelyek Vonát, a feleségét és Musa Serdar Çelebit is egy társaságban örökítik meg.