Újabb fordulat a magyar kriminalisztika legrejtélyesebb megoldatlan ügyében

Fenyő gyilkosság
Budapest, 1998. február 11. A II. kerületi Margit utcában délután fél hat körül lelőtték Fenyő Jánost, a Vico Rt. elnök-vezérigazgatóját. MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor
Vágólapra másolva!
Gyanúsítottként hallgatták Portik Tamást. A gyanú szerint több mint húsz éve az Energol-vezér adhatta ki a közvetlen parancsot az ügyben már jogerősen elítélt Jozef Rohácnak Fenyő János meggyilkosságra – értesült a PestiSrácok.hu. A lap szerint a rendőrség azt feltételezi, Portik csupán közvetítő lehetett, így a nyomozást tovább folytatják.
Vágólapra másolva!

Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság miatt már jogerős büntetését tölti, most pedig a Fenyő gyilkosság ügyében is kihallgatták – tudta meg a PestiSrácok.hu-t az ORFK-tól. Az eljárás célja az, hogy megtudják, ki adott utasítást a gyilkosságra.

Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor

A rendőrség azzal gyanúsítja Portikot, hogy a

több mint húsz éve merényletre ő adta ki a közvetlen parancsot az ügyben jogerősen elítélt Jozef Rohácnak, csakhogy ő is megbízást kaphatott erre, vagyis hogy az Energol-vezér csupán közvetítő lehetett a bérgyilkosság elvégésében.


Fenyő Jánost, a Vico sajtóbirodalom tulajdonosát 1998. február 11-én este fél hat után gyilkolták meg, amikor autójával megállt a piros lámpánál. Tizenkilencszer lőttek rá.

A rendőrség tizenhárom évig nem találta a gyilkost.

Fordulat azután következett be, hogy 2011-ben magyar kérésre Szlovákiában letartoztatták az Aranykéz utcai robbantással és több más bérgyilkossággal összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, miután kiderült, az ő DNS-ét találták meg a merénylet helyszínén hagyott sapkában.

Az ügy pikantériája, hogy Rohác korábban már egy gyilkossági kísérlet miatt másfél évig előzetes letartóztatásban volt Magyarországon, ám akkor valamilyen rejtélyes oknál fogva nem hasonlították össze a DNS-ét

az 1998-as merénylet helyszínén rögzített anyagmaradványokkal, annak ellenére, hogy tanúvallomások is szóltak arról, hogy Rohác lehetett Fenyő János gyilkosa.

Forrás: AFP/Zoltan Mihadak

A szlovák végrehajtóembert a bíróság végül tavaly májusban jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Rohác bűntársát, a vád szerint sofőrként közreműködő Ladislav Trnkát bizonyítottság hiányában felmentették, az pedig

már a vádiratban sem szerepelt, hogy ki bízhatta meg a szlovák férfit a merénylettel.

Sokáig úgy tűnt, hogy Tasnádi Péternek közvetítőként köze lehetett a gyilkossághoz. Tasnádi néhány éve a bíróságon annyit tanúként elismert, hogy az ex-úszóelnöktől, Gyárfás Tamástól 1997 őszén megbízást kapott Fenyő János meggyilkolására, de állítása szerint nem hajtotta végre azt.