Rogán Antal: Nem folytatásra, új kormányzásra készülünk

FIDESZ, kormánynévsor
Rogán Antal - Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Az összes parlamentbe jutott ellenzéki párt összességében kevesebb szavazatot kapott, mint a Fidesz-KDNP. Logikus lenne folytatásról beszélni, de mi nem folytatásra, új kormányzásra készülünk - mondta Rogán Antal az Origónak adott interjújában. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője beszélt arról is, a magyar emberek április 8-án kijelölték számunkra a helyes utat. Népesedési problémákat a családok támogatásával kell kezelni, és ezt is fogjuk tenni. A népesedési problémákra a születések számának a növelése a megoldás és nem a bevándorlás - mondta Rogán Antal. 
Vágólapra másolva!

Nyolc évvel ezelőtt aratott története során először kétharmados győzelmet a Fidesz-KDNP. Mennyiben lesz más a most következő négy év kormányzása, mint a korábbi két ciklusé?

Történelmi eredmény háromszor egymás után kétharmaddal megnyerni egy országgyűlési választást. A mostani választás egy nagyon erős felhatalmazást ad a kormánynak. Nagy választási küzdelmen vagyunk túl. Az emberek alaposan megismerhették az összes induló párt álláspontját az ország legfontosabb kérdéseiről. Kijelölték a számukra fontos kérdéseket: a migráció megállítását és a nemzeti szuverenitás megvédését. Meggyőző többséggel hoztak döntést:

Amikor 2014-ben megalakult a harmadik Orbán-kormány, akkor mind Európában, mind a világon teljesen más volt a helyzet. Akkor nem volt migrációs válság, nem volt tervben a nemzetállamok meggyengítése, Brüsszel megerősítése és az európai egyesült államok létrehozása. A célok változatlanok, ezt a választók is megerősítették. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás azonban új embereket és új struktúrákat igényel.

Rogán Antal: A célok változatlanok, ezt a választók is megerősítették Fotó: Mudra László - Origo

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen megköszönte a korábbi miniszterek munkáját. Új döntések nem lesznek, a tárcák előkészítik az átadás-átvételt, az elvégzett munkáról a miniszterek számot adnak a nyilvánosság előtt is.

A Fideszben régi szokás, hogy nálunk nem pozíciót, hanem feladatot osztanak.

Mikor ismerheti meg a közvélemény az új struktúrát?

Orbán Viktor miniszterelnök a kormánypártok elnökségétől megkapta a szükséges felhatalmazást, az egyeztetéseket elkezdte. Május elejére sokkal többet fogunk tudni a várható kormányzati szerkezetről.

Meg lehet állítani az uniós betelepítési terveket a júniusi uniós csúcson?

Kétségünk ne legyen afelől, hogy óriási lesz a nyomás, a Soros-hálózat nem adja fel. Magyarországot támadni fogják, idehaza Brüsszelben, valamint a nemzetközi sajtóban is. Óriási lesz a nyomás, hogy a kormány fogadja el júniusban az új európai bevándorlási jogszabályt. De az új brüsszeli menekültpolitika számunka elfogadhatatlan, mert megegyezik a régivel sőt, még annál is rosszabb.

Április 8-án a magyar emberek egyértelműen döntöttek, és megadták a felhatalmazást ahhoz, hogy a kormány minden eszközzel éljen a nemzeti szuverenitás megvédése érdekében. Éppen ezért az Országgyűlés ismét napirendre fogja venni azt a 2016-os alkotmánymódosítást, amit a Jobbik elutasított. A Stop Soros törvényt le kell porolni, újra elő kell venni, és az új körülményeket is szem előtt kell tartani. A javaslatot nem kiüresíteni, hanem bővíteni kell. Az Avaaz-féle manipulációs technikákat például a Stop Soros törvénycsomag kiegészítésénél figyelembe kell venni. A támadás már csütörtökön elkezdődött, az Európai Parlament LIBE bizottsága tegnap tárgyalt a hazugságoktól és tárgybeli tévedésektől hemzsegő Sargentini jelentésről. Ez egy Soros-jelentés. Soros szervezetei készítették elő az ő sok százszor elmondott hazugságaikat tükrözi vissza. A dokumentumnak egy célja van, hogy nyomást gyakoroljon a magyar kabinetre.

Maga Mark Zuckerberg is elismerte, hogy beavatkozott a magyar kampányba, lép-e ez ügyben a kabinet?

Mindez téma volt az EU-s kormányfők legutóbbi tanácskozásán. Az európai kormányfők egységesen ítéltek el minden beavatkozási kísérletet. Ezt mi is elfogadtuk, ez Magyarországra nézve is egy érvényes állásfoglalás. Át kell nézni, mit lehet tenni ezen a területen, de ez nehéz munka. Az internet most is tele volt hirdetésekkel, nyíltan zajlott egy szavazási buzdítás a magas részvétel érdekében, de ez egy jó dolog. Helyes, ha minél többen vesznek részt egy parlamenti választáson, az ország ügyeinek eldöntésében.

Elindítják Magyarország ellen a hetes cikk szerinti eljárást?

Ha jósolnom kellene, akkor azt mondanám, hogy ágyútűz lesz, de ilyen eljárás nem, mert a magyar és a lengyel kormány biztosította egymást arról, hogy politikai boszorkányüldözés esetén vétózni fognak. Ez pedig egy politikai boszorkányüldözés, hiszen azok az állítások, hogy például Magyarországon ellenzéki politikusokat vernek, ezek igazak voltak, csak nem most, hanem 2006-ban. Akkor semmiféle eljárást nem indítottak el.

Rogán Antal: A migráció nem a gondok megoldása, hanem újabb bajok okozója Fotó: Mudra László - Origo

Az IMF is azt szorgalmazza, hogy minél több bevándorlót fogadjunk be, mit lép a kormány?

Az IMF csatlakozik az ENSZ és Brüsszel kórusához. Jó dolognak próbálják beállítani a migrációt. Az IMF, ENSZ és brüsszeli dokumentumokat olvasva lassan úgy tűnik, a migráció egy csodaszer. Gyógyír minden bajra. De ez nem igaz,

A magyar emberek április 8-án kijelölték számunkra a helyes utat. Népesedési problémákat a családok támogatásával kell kezelni, és ezt is fogjuk tenni. A népesedési problémákra a születések számának a növelése a megoldás és nem a bevándorlás.

Képes lesz az erős mandátummal bíró magyar kabinet a visegrádi országokkal karöltve rávenni az uniós döntéshozókat arra, hogy a migráció támogatása helyett a határvédelemre helyezzék a hangsúlyt?

Magyarország már döntött, és 2019 májusában az európai emberek is dönthetnek. 2019 májusában új európai parlamentet választunk. Lehet azt mondani, hogy nem fontos a migráció, de az elmúlt években minden európai országban, minden országos választáson ez volt a legfőbb téma. Így lesz 2019 tavaszán is. Addig is a bevándorlásellenes kormányok folyamatos támadás alatt lesznek.

Lengyelország, a V4-ek, Ausztria és Bajorország mellé rövidesen csatlakozni fognak az olaszok is.

Az ellenzék választási csalást kiált, mi igaz mindebből?

A magyar emberek egyértelműen döntöttek. Ezt a vak is látja. Amikor az ellenzék vitatja az eredményt, valójában menekül a saját felelőssége elől. Ez kicsit gyerekes, de azért van demokrácia, hogy mindenről lehessen vitatkozni. A politikai bolhacirkuszt azt teszi nyilvánvalóvá, hogy átlagos számú jogorvoslati kérelem van a választási bizottságok előtt. Nem több és nem kevesebb, mint négy vagy nyolc éve.