Magyarország nem lesz a migránsbiznisz áldozata

2018.04.17. 15:42

Magyarország ahogy eddig, a jövőben is meg fogja védeni határait, és nem fogja engedni, hogy a migránsbiznisz áldozatává tegyék - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Völner Pál közölte, szerdán Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága nagykamarája előtt folytatódik a két bangladesi migráns - Ilias és Ahmed - ügye.

A bíróság tavaly márciusban marasztalta el Magyarországot a két bangladesi ügyében azzal a váddal, hogy fogva tartották őket a tranzitzónában. Magyarország fellebbezéssel fordult a bíróság nagykamarájához, az ügyben szerdán tartanak meghallgatást.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Soós Lajos

Emlékeztetett arra, hogy a bevándorlókat a Helsinki Bizottság képviseli 2015 óta, amikor Magyarország határán, a tranzitzónánál jelentkeztek menedékjogot kérve. Felidézte azt is, hogy 23 napi vizsgálat és eljárás után a magyar hatóságok jogerősen elutasították menedékjogi kérelmüket. Közölte, a Soros György által finanszírozott Helsinki Bizottság ezt követően perelte be Magyarországot a strasbourgi bíróság előtt, ahol első fokon megnyerték a pert, és a biznisznek hála több mint 10-10 ezer, illetve 7500 eurónyi perköltségre ítélték Magyarországot.

Az államtitkár az ítéletre utalva elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy szuverén nemzetállam ne lenne jogosult a határainak a védelmére. Völner Pál arról is beszélt, a két bangladesi sorsáról annyit tudnak, hogy egyikük Spanyolországban él, másikuk pedig Németországban kért menedékjogot, ám kérelmét elutasították, de kitoloncolni még nem sikerült.

Az államtitkár szerint ezek az ügyek arról szólnak, hogy "betagolják a nemzetállamokat", és nem létező, sőt éppen az uniós joggal ellentétes jogszabályok alapján meggátolják a határvédelmet, és bevándorlóáradatot zúdítsanak Európára. Ez ellen Magyarország a jövőben is fel fog lépni, és minden nemzetközi fórumon továbbra is a magyar választópolgárok érdekeit fogja képviselni - fűzte hozzá.