Házi őrizetbe kerülhet Gyárfás Tamás

Vágólapra másolva!
Házi őrizetbe kerülhet Gyárfás Tamás és nyomkövetőt kell viselnie, ha a bíróság holnap elfogadja az ügyészség javaslatát. Az ügyészség közleményében azt írta, egyértelmű, hogy alapos a gyanú arra, hogy Gyárfás adta ki az utasítást Fenyő János megölésére és indokolt volt az őrizetbe vétele. Ezért Gyárfás panaszait elutasította. Mivel nem indítványozzák Gyárfás előzetes letartóztatását, ezért még délután hazaengedik.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi főügyészség közleménye:

A nyomozó hatóság az ügyben Gy. Tamást felbujtójként, előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként, majd az őrizetbe vételéről döntött. A terhelt a gyanúsítás, valamint a bűnügyi őrizet elrendelése ellen is panaszt jelentett be.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapította, hogy a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény megalapozott gyanúja egyértelműen fennáll, és kihallgatásakor a bűnügyi őrizetbe vétel törvényi feltételei is megállapíthatóak voltak, ezért a gyanúsítotti kihallgatás, valamint őrizetbe vétel törvényes és megalapozott volt. A főügyészség ezért a panaszokat elutasította.

A Fővárosi Főügyészség a rendelkezésre álló adatokat megvizsgálva megállapította, hogy a terhelttel szemben személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése szükséges és indokolt. A legsúlyosabb kényszerintézkedés, nevezetesen az előzetes letartóztatás helyett azonban a főügyészség a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, nyomkövető technikai eszköz alkalmazása mellett. A főügyészség álláspontja szerint ugyanis különösen a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére, valamint arra is, hogy a nyomozó hatósággal együttműködő magatartást tanúsított, az előzetes letartóztatással elérni kívánt célok ezzel az enyhébb kényszerintézkedéssel is biztosíthatók.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a kényszerintézkedés elrendelésének kérdésében a holnapi napon hoz döntést.

A büntetőeljárási szabályok alapján, amennyiben az ügyészség nem előzetes letartóztatásra, hanem a gyanúsított házi őrizetének elrendelésére tesz indítványt, úgy az őrizetbe vételt meg kell szüntetni. Ennek megfelelően a Fővárosi Főügyészség a gyanúsított őrizetbe vételét megszünteti, és a szabadítása iránt haladéktalanul intézkedik, egyúttal a terheltet a holnapi ülésen való kötelező megjelenésre idézi.

A fenti ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda teljesíti.