Fenyő-Gyárfás-ügy: a volt főügyész panaszt tett a gyanúsítás ellen

Gyárfás Tamás tárgyalása, 2018.04.20.
Gyárfás Tamás kilép a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből, 2018. április 20-án.
Vágólapra másolva!
A gyanúsítás minden pontját cáfolni fogjuk. Így reagált Papp Gábor, Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyész védője pénteken arra, hogy a volt főügyészt "hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással" gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).
Vágólapra másolva!

- mondta Papp Gábor, majd hozzátette,

Ihász Sándor végig törvényesen végezte ügyészi munkáját. Arról is beszélt, hogy

panaszt tettek a gyanúsítás ellen,

és a cáfolatot a későbbiekben részletesen kifejtik az ügyészségnek.

Gyárfás Tamás, 2018. 04. 20. Fotó: Polyák Attila - Origo

A KNYF közleményében az áll: a gyanú szerint a volt főügyész az akkori, illetve korábbi hivatali beosztásából eredően tudta, hogy a Fenyő János elleni gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, és felderítése érdekében a hatóságok évek óta erőfeszítéseket tesznek. Arról is írtak, hogy I. S. P. 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint I. S. P.-nek fel kellett ismernie, hogy

a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok,

amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

- áll a közleményben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) múlt kedden tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a

Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett gyilkosság ügyében.

Egy héttel később közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót Budapesten elfogták a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai, és gyanúsítottként hallgatták ki. Az NNI ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is gyilkosságra való felbujtással gyanúsítja.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás Tamás védője, Bánáti János szerdán a honlapján azt írta,

védence gyanúsítotti kihallgatásán tagadta,

hogy két évtizede arra utasította Portik Tamást, ölesse meg Fenyő Jánost. Egy nappal később Gyárfás Tamás

abszurd felvetésnek nevezte a meggyanúsítását.

Pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája egy hónapra nyomkövető eszközzel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a feltételezett felbujtó ellen. A döntés nem jogerős, a gyanúsított és az ügyészség is fellebbezett.