Megvan az új Duna-híd tervpályázatának nyertese

Duna-híd, tervpályázat
A nyertes pályázat egyik látványterve
Vágólapra másolva!
Eredményt hirdettek az új Duna-híd nemzetközi tervpályázatán, péntek délután. A nyertes pályázat világszinten egyedülálló formában és minőségben álmodta meg a Dél-Budát és Csepelt összekötő hidat, mely több százezer ember mindennapjait könnyítheti meg.
Vágólapra másolva!

A nyertes tervpályázatot az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőirodák közösen adták be.

– fogalmazott Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, a tervpályázat bíráló bizottságának elnöke az eredményhirdetést követően.

- mondta Fürjes Balázs.

Az új híd megteremtheti a már nagyon hiányzó, gyors és közvetlen összeköttetést a főváros aranytartaléka, Csepel és térsége, valamint a szomszédos budai és pesti kerületek között, mely elképzelést a 80-as évek óta szakmai egyetértés övez.

A nyertes pályázat egyik látványterve Forrás: Origo

– emelte ki Fürjes Balázs, aki a díjakat Tarlós István főpolgármesterrel közösen adta át.

A 2017. június 27-én kiírt meghívásos tervpályázatra 17 pályamű érkezett, a legjelentősebb hazai és külföldi sztárépítészek fantáziáját egyaránt megmozgatta.

Első díjat a rotterdami Erasmus-hidat is megálmodó UNStudio, Buro Happold Engineering alkotta konzorcium nyert.

A zsűri értékelése szerint a győztes pályázat egy olyan 2x3 forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas híd terveit vetette papírra, mely egyszerre egyedi és elegáns, mégis dinamizmust és erőt sugárzó.

Komoly nevek versenyeztek a győzelemért Forrás: Origo

Megosztott második díjban részesült a Leonhardt, Andrä und Partner, Zaha Hadid Architects, WERNER Consult és Smoltzcyk & Partner, illetve a Lavigne & Chéron Architectes, Bureau d'Etude Greisch, Közlekedés Consulting Engineers, Geovil konzorciuma.

Előbbi nevéhez fűződik a Zajed sejk-híd Abu-Dzabiban, míg utóbbi legismertebb munkája a Terenez-híd Franciaországban.

A szakma hazai és nemzetközi krémjét felvonultató zsűri három pályaművet részesített megvételben: a Knight Architects, Ove Arup & Partners, illetve a SpeciálTerv, Pipenbaher Inženirji, Bright Field Studios alkotta konzorciumot, valamint a Pont-TERV tervezőirodát.