Fizethettek a tüntetésen való részvételért

2018.04.22. 17:41

Pénzátadás látható azokon a felvételeken, amelyek a múlt heti ellenzéki tüntetésen készültek az Operaház közelében. A tüntetők eligazításon is részt vettek - számolt be a részletekről a Magyaridők.hu.

Fizethettek a tüntetésen való részvételért, legalábbis erről tanúskodnak azok a felvételek, amelyeket Bakos Zoltán fotós készített még a múlt heti demonstráción. Az Echo TV Civil Kör című műsorában bemutatott fényképeken látható a pénzátadás, az viszont nem derül ki, hogy miért is történik. Számla- vagy bizonylatátadás nem látható a fotókon.

Bakos Zoltán a Magyar Időknek elmondta, hogy a szombati tüntetésen az Opera környékén fotózott végig, ahol kisebb-nagyobb csoportokba verődött emberek beszélgettek, akiknek láthatóan eligazítást tartottak. Mellettük üres demonstrációs táblákat és a tüntetéshez használt eszközöket, egyebek mellett Európai Uniós és magyar zászlókat látott, amiket osztogattak is.

A Balett Intézet helyén, a kerítés mellett lett arra figyelmes, hogy az önkéntesek pénzt is kaptak.

Több fotót készítettem, ahol egy srác pénzt ad át a körülötte állóknak. Persze villogtak a tekintetek, amikor észrevették, hogy fotózom őket

– mondta Bakos Zoltán, hozzátéve: kőkeményen látszódott, hogy profi szervezői munka van a tüntetésben.

A fotós szerint erről tanúskodik az is, hogy több száz sárgamellényes rendező vett részt a demonstráció lebonyolításában, őket profi módon kellett irányítani. Továbbá a színpad és a hangtechnika is rendkívül sok pénzbe kerülhetett, csakúgy, mint a zászlók, illetve a demonstrációs táblák.

Bakos Zoltán a mostani baloldali ellenzéket a bolsevikokhoz hasonlítja, véleménye szerint ugyanolyan eszközökkel próbálkoznak meg nyomást gyakorolni a társadalomra, mint 1917-ben, a bolsevik terror idején tették. A bértüntetés egyébként nem új és nem magyar találmány. Ha most Budapesten valóban fizettek a tüntetésen való részvételért, akkor az már kipróbált módszer alapján történt. Donald Trump győzelme után ugyanis különböző zendülésekről félelmetes felvételeket sugároztak a televíziók, tényleges méretük valószínűleg aligha érte el azt a nagyságot, ami jelentősebb hatást ért volna el az USA mindennapi életére. A tüntetőket – sajtóhírek szerint – leginkább hirdetésekben toborozták, heti 1500 dollár munkadíjat kínálva nekik, a helyszínre pedig busszal szállították őket.

 

Fizethettek a tüntetésen való részvételért. A képre kattintva galéria nyílikForrás: Bakos Zoltán

Tüntetőket bérelni az interneten a legnagyobb német kölcsönzőportálon (www.erento.com) 2007-ben is lehetett már. A honlapról választhatók például biztosító emberek különböző megmozduláshoz, továbbá hangosító berendezések, színpadok, sőt még szónokok is. Az ötlet egyébként a Reichstag elé szervezett demonstráció nyomán jött, amelyre 5 ezer euróért 170 diákot és hajléktalant bérelt fel az állami foglalkoztatású orvosok egyesülete (KBV), hogy „véleményt nyilvánítsanak".

Megkérdeztük a szervezőket, hogy fizettek-e pénzt tüntetőknek, és ha igen, honnét kaptak erre pénzt. Gulyás Balázs az Origónak azt állította, hogy ők nem fizettek.