Brüsszel szerint a migráció egy megélhetési modell

migránsok, menekültek, Földközi-tenger
LAMPEDUSA, ITALY - SEPTEMBER 02: Refugees and migrants wait to transfer from a overcrowded small wooden boat to an Irish War Ship after being assisted and prepaired with life vests and drinking water by search and rescue crew members form German NGO Sea-Eye about 46 nautical miles (nm) into Libyan initiated restriced area on September 2, 2017. The security situation for SAR NGOs such as Sey-Eye has deteriorated graviered after the so called Libyan Cost Guard has expand their search and rescue territory from 12nm to 72nm. At the same time, the numer of rescued people from distress by NGOs has been declined because of this fact. (Picture:Christian Marquardt) (Photo by Christian Marquardt/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az Európai Parlament múlt héten elfogadott határozatában két rendkívül veszélyes, Magyarország érdekével teljes mértékben szemben álló megállapítást tesz.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter elmondta, Brüsszel szerint a migráció egy megélhetési modell, amely rendkívül veszélyes, hiszen

ezzel az Európai Unió elismeri mindenkinek a jogát arra, hogy a megélhetése érdekében migránsként utazzon, felrúgva a határvédelemre és a szuverenitásra vonatkozó szabályokat.

A külügyminiszter azt is mondta, az Európai Parlament határozata rögzíti, el kell érni a visszaküldés tilalmának érvényesülését is, vagyis a külügyminiszter szerint az EP azt akarja elérni, hogy egyetlen migránst se lehessen visszaküldeni oda, ahonnan érkezik, és

a migránsok jogi státuszuktól függetlenül jogosultak lennének mindenfajta szolgáltatásra.

A tárcavezető szerint az afrikai törekvések egybeesnek a brüsszeli "önfeladó" európai uniós állásponttal, a földrajzi és érdekbeli különbözőségek nem látszanak.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter azt mondta, május 2-án, Marrakeshben tartják az úgynevezett rabati folyamat kormányközi tárgyalási fordulóját. A rabati folyamatban 57 ország vesz részt, köztük az európai uniós országok, és majdnem harminc afrikai ország, a téma a migráció.

– mondta.

Szerinte a nyilatkozat tartalmazza, hogy a migráció hozzájárul a fogadó országok fejlődéséhez, támogatni és segíteni kell, hogy különböző migrációs útvonalak jöhessenek létre.

Szijjártó Péter azt is mondta, a magyar kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a migráció rossz, veszélyes és megállítandó folyamat, a migrációt nem menedzselni és szervezni, hanem megállítani kell.

„Nem fogadjuk el, hogy a migráció hozzájárulna a fogadó országok fejlődéséhez, ugyanis az elmúlt két és fél, három esztendő európai folyamatai azt mutatták: a fogadó országokban a migránsok biztonsági kockázatot jelentenek, ezért a magyar kormány nem járul hozzá a politikai nyilatkozat elfogadásához" - mondta a külügyminiszter, majd hozzátette, Magyarország külön nyilatkozatot fog tenni, így az Európai Unió sem képviselhet közös álláspontot.

Forrás: AFP/NurPhoto/Christian Marquardt

Szijjártó Péter szerint a brüsszeli és a marrakeshi eset is mutatja, hogy a frontok száma nem csökken a migrációs vita vonatkozásában, hanem egyre inkább nő. El akarják érni, hogy "beálljunk az európai mainstreambe, ami nem fog megtörténni, független attól hány frontot nyitnak meg ebben a kérdésben" - mondta összegzésként.