Többször is fizethetett Gyárfás a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben

Gyárfás Tamás tárgyalása, 2018.04.20.
Vágólapra másolva!
Tasnádi Péter szerint 1997-ben bízta meg őt Gyárfás Tamás, hogy „intéztesse" el Fenyő Jánost – írja a Magyar Idők. Az előleget, majd Fenyő megölése után a megbízói díj másik felét is felvette. Állítása szerint később harmadszor is lehúzta a sportvezetőt. Gyárfás úgy nyilatkozott: mindent elmondott erről a nyomozóknak, és tisztázta magát.
Vágólapra másolva!

– idézi a Magyar Idők Tasnádi Péter nyilatkozatát. A lap azt is írja, hogy Tasnádi - aki erőszakos bűncselekmények miatt 13 és fél évet töltött börtönben - azt is hozzátette, hogy önszántából nem is beszélt volna erről, hiszen ma sem büszke arra, hogy lehúzta Gyárfást.

Tasnádi Péter 2016-ban, miután pont a börtönből szabadult Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Tasnádi a megbízói díj nagyságáról nem beszélt, de kitartott a Fenyő-gyilkosság perében tett kijelentése mellett, miszerint az összeg felét fel is vette a megbízáskor, aztán novemberben elutazott Las Vegasba.

– fogalmazott Tasnádi, aki szerint, amikor meghallotta, hogy valaki elvégezte a munkát, felhívta Gyárfást, és kérte a megbízói díj másik felét, amit meg is kapott. Állítása szerint évek múlva ismét kért egy csinos összeget a producertől, aki akkor is fizetett.

A rendre önbíráskodás felbujtójaként elítélt Tasnádi minderről már 2014. április elején is beszélt a Fenyő-gyilkosság perében tanúskodva.

Az áldozat kivégzésével vádolt, majd jogerősen életfogytiglan tartó fegyházbüntetésre ítélt Jozef Rohác idéztette tanúként Tasnádit, aki elmondta, hogy egy négyszemközti beszélgetésen a Rubin Hotelben kapta a megbízást Fenyő meggyilkolására.

Úgy emlékezett, hogy Gyárfás azt mondta,

és a megbízási díj 10-20 milliós volt. Tasnádi nyilatkozatának rögzítése után Cserni János bíró a tárgyalóterembe szólított, ugyancsak tanúként idézett Gyárfás Tamást azzal küldte el, hogy meghallgatására nincs szükség. A sportvezető a tárgyalás után azt mondta, ha a bíróság nem volt kíváncsi a véleményére, akkor nincs miről beszélnie.

Ugyanezt mondta a Tasnádi-vallomás kapcsán múlt pénteken Gyárfás védője, Bánáti János, miután a Fenyő-gyilkosságban felbujtóként meggyanúsított egykori médiatulajdonossal szemben nyomkövetővel ellenőrzött lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

Gyárfás Tamás és ügyvédje Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyárfás a bírósági ítélet kihirdetése után azt állította, hogy miután a rendőrség bűnügyi őrizetbe vette, ezzel kapcsolatban mindent elmondott a nyomozóknak, amiről tudomása van.

– fogalmazott Gyárfás Tamás.

Kovács Lajostól, az úgynevezett döglött ügyek osztályának egykori vezetőjétől a Magyar Idők megtudta, hogy már 16-18 éve jegyzőkönyvezték Tasnádi és emberei vallomásait a Gyárfás-féle megbízásról, de azt is, hogy Tasnádi többször is „lehúzta" a producert Fenyő halála kapcsán.

Így azt is pontosan tudták, hogy 2002 táján Tasnádi egyik embere megkereste Gyárfást a Nap TV Angol utcai telephelyén. Az illető hamis néven jelentkezett be a portán, bement a producerhez, és a „tiszta" telefonján felhívta Tasnádit, majd átadta a készüléket Gyárfásnak. Ezután két részletben 5-5 milliót – ugyancsak a Fenyő-gyilkosságra hivatkozva

– Tasnádi meg is kapott. Kovácsék a tanúvallomás után házkutatást tartottak a portán, lefoglalva a naplót, amelyben megtalálták a hamis nevet.

A portás értesítette Gyárfást a házkutatásról, a producer pedig másnap ügyvédjével bement a Nemzeti Nyomozó Irodába, de nem Kovács Lajoséknak nyilatkozott, hanem egy másik osztályon tett tanúvallomást a Fenyő-gyilkosság ügyében folyamatban volt nyomozásban.

Ebben a nyilatkozatában a Nap TV akkori tulajdonosa azt állította, hogy tartozott Tasnádinak, és ezt az összeget adta meg.

Gyárfás Tamás szombaton azt mondta a PestiSrácoknak, hogy a továbbiakban nem nyilatkozik a Fenyő-üggyel kapcsolatban.