Schiffer András kilép az LMP-ből

Vágólapra másolva!
A párt alapítója, szellemi atyja és meghatározó politikusa közösségi oldalán számolt be arról, hogy miért döntött a kilépésről. Úgy fogalmazott: rossz szemmel nézte a párt werberizálódását, de az utolsó csepp a pohárban Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása volt a párt parlamenti frakciójához. Schiffer döntésével lezárult egy korszak, az LMP innentől kezdve nem az, ami korábban volt.
Vágólapra másolva!

Schiffer András a közösségi oldalán jelentette ki, hogy kilép az LMP-ből. Egy ideje már érezni lehetett, hogy valami megromlott a párt és alapítója között. Lépését Szabó Szabolcs korábbi együttes képviselőnek az LMP-frakcióhoz való csatlakozásával indokolta. Egész pontosan így fogalmazott:

A Lehet Más a Politika gyakorlatilag Schiffer András gyereke, nélküle nem, vagy nem ilyen formában jöhetett volna létre. Az SZDSZ romjain létrejövő szervezet a lehet más a politika gondolatával igyekezett nyitni a 2010 előtti balliberális pártokban csalódott liberálisok, és fiatalok felé. Schiffer vezetésével 2010-ben jutottak be az Országgyűlésbe közel 8 százalékos eredménnyel. Az első komoly válságát 2013-ban élte meg a párt, amikor a választások közeledtével előtérbe került a kérdés, hogy az LMP önállóan induljon, vagy más balliberális pártokkal együttműködve.

A párt addig konzekvensen betartotta, hogy sem a Gyurcsány-féle baloldallal, sem a jobboldallal nincs együttműködés, egyenlő távolságot tartottak tőlük.

Bajnai Gordon hívószava azonban megbolygatta az addig (legalábbis a felszínen) egységes pártot, és a vita pártszakadást eredményezett. Ekkor lépett ki az LMP-ből Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Szabó Tímea, akik létrehozták a később Párbeszéd Magyarországértnek elkeresztelt nevű pártot. Sokat sejtető, ahogy most a pártharcokról fogalmazott az LMP alapítója, újjászületésnek nevezve Karácsonyék dobbantását:

Schiffer András a Lehet Más a Politika (LMP) alapítója, és meghatározó politikusa ma közösségi oldalán jelentette be, hogy kilép az LMP-ből Forrás: Facebook

Nyertek tehát az önállóságpártiak, ez volt Schiffer első nagy győzelme. A második pedig az volt, hogy a balliberális oldal felől érkező nyomás ellenére ismét bejutatta pártját a parlamentbe. Azonban az előző ciklus közepén,

2016-ban némileg váratlanul bejelentette, hogy visszavonul a politikától, a hivatalos magyarázaton kívül továbbra sem lehet tudni, hogy miért adta vissza parlamenti mandátumát.

Bejegyzésében kiemelte, hogy ezután fokozatosan kivonult a párt belső életéből, és tavaly szeptembertől egészen a választás napjáig tartózkodott a pártpolitikai megnyilatkozástól. Ismert tavaly szeptemberben került sor a „werberi stratégia élesítésére", Schiffernek ekkor „vált nagyon világossá, hogy a nem hivatásos közéleti szerepvállalása nem tud jótékony harmóniában lenni az LMP politikájával." Az utolsó csepp a pohárban pedig az volt, hogy a neoliberális Szabó Szabolcs csatlakozott az LMP frakciójához. Hosszú út vezetett tehát odáig, hogy Schiffer András, az LMP alapítója, atyja és egyik legbefolyásosabb politikusa a következőket írja:

Az LMP innentől nem ugyanaz a párt, mint ami korábban volt.