A magyarok érdekeit szolgálja az új kormányzati felépítés

Gulyás Gergely, Kocsis Máté
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés pénteken elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében a negyedik Orbán-kormányban tíz minisztérium működik majd. Gulyás Gergely szerint, aki az új ciklust a Miniszterelnökséget vezető miniszterként kezdi meg, az új kormányzati felépítés a magyar választók kijelölt céljait szolgálja majd a következő négy évben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök és kormánypárti képviselőtársai, Semjén Zsolt, Rogán Antal, Gulyás Gergely és Kocsis Máté előterjesztését - házszabálytól eltéréssel - 127 igen szavazattal, 35 nem ellenében fogadta el a parlament.

A jogszabály alapján a leendő kabinet tíz tárcája a következők lesznek:

Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség és Pénzügyminisztérium.

Az előző kormányzati ciklusban ugyancsak tíz minisztérium működött, de néhány esetben más elnevezéssel és felosztásban. A miniszterelnök részletes feladat- és hatáskörét a jövőben kormányrendelet állapítja meg.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány kiemelt figyelmet szentel majd az egészségügyi fejlesztéseknek Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Miniszterelnöki Kabinetiroda a miniszterelnök politikai munkaszervezeteként, a létrejövő Miniszterelnöki Kormányiroda pedig kormányzati igazgatási munkaszervezeteként működik majd az elkövetkező négy évben. A Kormányirodát a közigazgatási államtitkár vezeti, és a kormányfő közvetlenül irányítja. Önálló költségvetéssel fog rendelkezni, és különös hatáskörű központi államigazgatási szervnek minősül.

Több tárca nélküli miniszter is megkezdi a munkáját, akiknek feladat- és hatáskörét kormányrendelet határozza majd meg, és a minisztérium, illetve a Miniszterelnöki Kormányiroda segíti a tevékenységüket.

- mondta az előterjesztőként felszólaló Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség leendő vezetője hozzátette, hogy a magyarországi fejlesztések és az ipar ügye egy tárcához kerül, megkezdi működését az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Gulyás arra is kitért, hogy sok kritika érte az Emmit, de az új kormány a tapasztalatok alapján azt gondolja, nem jelent problémát, hogyha egy tárcán belül összpontosul az emberi erőforrásokkal foglalkozó valamennyi terület.

Gulyás jelezte, a kormány kiemelt figyelmet szentel az elkövetkezendő években az egészségügyi fejlesztéseknek, különösen a főváros térségében, és céljuk, hogy a legjobb színvonalú oktatás legyen Magyarországon, még akkor is, ha a felsőoktatás felügyeletében, irányításában lesznek az eddigi struktúrától eltérő változtatások.

Az agrárterületen az uniós költségvetést emelte ki, mert mint mondta, az EU ezen terület támogatásait csökkentené, azonban a magyar kormány ennek ellen akar állni szövetségesek támogatásával.

- mondta Gulyás.

A fideszes képviselő közölte, hogy továbbra is a biztonság mindennek a feltétele, és büszkék arra, hogy a határokat sikerült megvédeni, és a rendet fenntartani.

A kormány továbbra is azon lesz, hogy a Belügyminisztérium segítségével az ország biztonságát megóvják.

A magyar gazdaság az egyik legstabilabb Európában, és ez csak tovább fejlődhet, ami béremeléseket és gazdasági bővülést jelent - tette hozzá felszólalásában.

Gulyás elmondta, hogy az Igazságügy Minisztérium ezentúl az európai uniós peres ügyekben is képviseli az országot. A Miniszterelnökségnél lesz a teljes területi közigazgatás és az európai uniós ügyek irányítása, és a Kabinetirodával közösen segíti majd a miniszterelnök munkáját.

A képviselő köszönetet mondott az ellenzéki pártoknak, amiért támogatták, hogy házszabálytól eltérve tárgyalja a Ház a törvényjavaslatot. A politikai kultúra nem romlott e tekintetben, mondta Gulyás.