Gulyás Gergely: Németország fordulatot hajtott végre a bevándorláspolitikában

GULYÁS Gergely; TAKÁCS Szabolcs
Budapest, 2018. május 15. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt (j) kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 15-én. Mellette Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Németország egyértelmű fordulatot hajtott végre a bevándorláspolitikában, a magyar és a német kormány álláspontja között már nincs olyan nagy különbség – mondta Gulyás Gergely szerdán Berlinben a közmédiának.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus kiemelte, hogy Magyarország megvédi a határait, és betartja a schengeni egyezményt: „most már csak abban kell egyetértenünk, hogy mindenféle kötelező elosztási rendszert erkölcsi alappal, és éppen a schengeni szabályok betartása miatt és a Lisszaboni Szerződés alapján joggal utasítunk el”.

– tette hozzá.

Németország 2015-ben „elég felelőtlen módon járt el”, egymilliónál is több embert fogadott be, és „ennek a következményeit szeretné másokkal megosztani”. Magyarország nem ért egyet ezzel a törekvéssel, abban viszont már egyetértés van, hogy az Európai Unió (EU) külső határát meg kell védeni, és „ez a legfontosabb”.

„Azt sajnos még nem látjuk az EU-ban, hogy ennek a kötelezettségnek az elmulasztása szankciókkal járna” – tette hozzá.

Magyarország számára elfogadhatatlan minden politika, amely a kötelező elosztás felől közelíti meg a migráció kérdését.

A magyar álláspont szerint éppen ellenkezőleg, a külső határ védelme felől érdemes elindulni, mert ez a garancia arra, hogy „nem növekedik tovább a baj, amely előállt a 2015-ös döntések következtében”.

Gulyás Gergely Forrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely Berlinben a többi között részt vesz a Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet Magyarország Európában – Európa Magyarországon című rendezvényén, amelyet a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökével, Hans-Peter Friedrichhel, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusával közösen nyit meg. A közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: „reméljük, hogy a következő ciklus a jobb megértés jegyében telhet”.

Gulyás Gergely hozzátette: „sajnos a tolerancia hiányával találkozunk Berlinben, bármennyire sokat is beszélnek Nyugat-Európában a toleranciáról”.

A magyar kormány kereszténydemokrata politikát folytat, de ennek a politikának „ma Németországban nincs nagy divatja”, a kereszténydemokrata politikát csak „óvatosan, félve” lehet vállalni, még akkor is, ha „paradox módon” a legnagyobb német kormánypárt egy kereszténydemokrata erő. ”Éppen ezért fontos az állandó párbeszéd a kormányok és a pártok között is” – mondta a politikus.