Nő a migráció Európában, de a magyar határzár elriasztja a migránsokat

2018.05.17. 10:10

Jelentősen nőtt a migráció Európában, de a magyar határt kerülik a migránsok - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Törökország felől az Albánia-Bosznia-Horvátország-Szlovénia útvonalon emelkedett az Olaszországba érkezők száma, de a magyar jogi, fizikai, élő erős határzáron nem próbálkoznak - közölte a szakember. A brüsszeli támadások oka, hogy a „nagy ívű” európai migrációs elképzeléseket Magyarország nem támogatja - jegyezte meg a főtanácsadó.

A szerb-magyar határ Röszke térségébenFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Hozzátette, hogy mindeközben a hírek szerint a Nyugat-Európában menekültstátuszért folyamodók az unió pénzén járnak haza nyaralni.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet, Macedónia ismét meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet az északi és déli határain, mert bármelyik pillanatban megerősödhet a migrációs nyomás.

A szkopjei parlament védelmi és biztonsági bizottsága szerdán fogadta el az erről szóló javaslatot, amely várhatóan néhány napon belül a képviselők elé kerül.
A macedón parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a bizottság azt javasolja, hogy további fél évvel, azaz december 31-ig hosszabbítsák meg a válsághelyzetet Macedónia déli és északi határövezetében.

Migránsok átkelnek egy folyón a görögországi Idomeni és a macedóniai Gyevgyelija között 2016. március 14-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

Válsághelyzetet először 2015 augusztusában rendeltek el, amikor a nyugat-balkáni országba naponta tízezrével érkeztek az illegális bevándorlók.

A hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a rendőrség és a katonaság hatékonyabban és gyorsabban lépjen fel a görög-macedón határ „legforgalmasabb” részein.Oliver Szpaszovszki belügyminiszter kijelentette, az utóbbi néhány hónapban megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma. A macedón válságkezelési központ vezetője szerint pedig azért van szükség a válsághelyzet meghosszabbítására, mert a katonaság csak akkor tud azonnal reagálni, ha válsághelyzet van.
„Nemcsak Macedónia, hanem az Európai Unió határait is védjük”- tette hozzá Agron Buxhaku.

A macedón határokon a helyi rendőrök és katonák mellett mintegy száz külföldi rendőr teljesít szolgálatot.