Ezért ne dőljön be a jól hangzó külföldi munkának

Ne hagyd! kampány LEhel Balázs
Lehel Balázs, a Nemzeti Migrációs Szervezet budapesti irodavezetője.
Vágólapra másolva!
A magyarok körülbelül 40%-a gyanakvás nélkül, teljes nyugalommal jelentkezne olyan álláshirdetésre, amelyből még a munkát kínáló cég neve sem derül ki. Sőt, az sem riasztja vissza őket, ha egy külföldi munka betöltéséhez nem szükséges az idegen nyelv tudása. Többek között ezt használják ki a bűnözők. Olyan munkákat hirdetnek, amely magas fizetést ígér, és amikor egy munkavállaló az idegen országba érkezik, elveszik az iratait, hogy később ne tudjon hazamenni, sőt, segítséget kérni sem. Az ORFK és a Nemzetközi Migrációs Szervezet egy kampányfilmmel hívja fel a figyelmet a külföldi munkavállalás veszélyeire. 
Vágólapra másolva!

Sok olyan extrém eset van, amikor bezárva tartanak valakit, és fizikailag is kényszerítik a munkavégzésre. Az egész egy nagyon kecsegtető álláshirdetéssel kezdődik. Ingyenes álláshirdetési portálokon jelennek meg ezek a jellemzően szűkszavú hirdetések, amelyekben nagyon kevés információ van.

- mondja a Nemzetközi Migrációs Szervezet budapesti irodavezetője arról, hogy hogyan csapják be a gyanútlan, jóhiszemű embereket.

A hirdetésekkel kapcsolatban Lehel Balázs azt is mondja, hogy még azt sem adják meg konkrétan, hogy hol van Ausztrián belül a hely, vagy hogy konkrétan milyen munkáról lenne szó. Arról se írnak ezekben a hirdetésekben, hogy a szállást és az ellátást a fizetésből kell majd később rendeznie a munkavállalónak, vagy a munkáltató külön rendezi. Sőt, balesetbiztosítás sincs.

Lehel Balázs, a Nemzeti Migrációs Szervezet budapesti irodavezetője Forrás: Origo

A szakember azt is elmondta, hogy nagyon sokan jelentkeznek az ilyen hirdetésekre. Az ilyen álmunkáknál

mindig van egy magyarországi beszervező, aki továbbadja a munkavállalókat a külföldi közvetítőnek, és így jutnak el aztán a munkavégzés helyére.

Ott azonban kiderül, hogy nincs munkaszerződés, általában elkérik a munkavállalók iratait, mert azt mondják, hogy az alapján készítik el a szerződést. De erre azonban sosem kerül sor.

„A kiutazás költségeit és a szállás költségeit nekik maguknak kell a saját fizetéseikből visszafizetni. Sőt, sokszor irreális árat mondanak nekik, és így egyfajta adósságcsapda is kialakul."

Így jutnak el odáig a munkavállalók, hogy azért dolgoznak, hogy ezeket a költségeket vissza tudják fizetni, de közben lassan elfogy a pénzük.

Forrás: Polyák Attila - Origo

De tovább súlyosbíthatja a helyzetüket, hogy

nem ismerik az adott ország nyelvét, így nehezen tudnak segítséget kérni, vagy akár értesíteni a rendőrséget.

Sokszor kényszerítik is őket különböző módokon, hogy dolgozzanak nekik.

A Nemzeti Migrációs Szervezet a rendőrséggel közösen a külföldi munkavállalás veszélyeire akarja felhívni az emberek figyelmét. Ehhez egy kisfilmet is készítettek:

A legtöbb esetben a munkavállalók nem beszélnek arról, ami velük történt. Szégyellik ugyanis, hogy 30-40 évesen ilyen helyzetbe keveredtek, és ez velük megtörtént. Még nehezebben vállalják fel a családtagok előtt, hogy megvezették, átverték őket.