Harrach Péter: A méltóság helyreállítása a fontos

2018.05.18. 14:51

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Pünkösd kapcsán beszélt értékekről, a családról, valamint arról is, hogy mit is jelent a kereszténydemokrácia.

A frakcióvezető, akinek eredeti szakmája teológus először a Sávuotról és a Pünkösdről beszélt, kiemelve, hogy mindkét ünnep a tavaszról, a frissességről is szól, a zsidóknál a törvény átadása, a katolikusoknál a Szentlélek eljövetele és egyben az egyház születése is ez az ünnep. Harrach Péter szerint a Pünkösd minden keresztény ember számára a megújulás lehetőségét is kínálja.

Pünkösdhétfőn a keresztény világ Máriához imádkozik, aki a szentek között az első és így Pünkösd hétfőjén a katolikusok az ő közbenjárását kérik. Mária szerepe a magyar történelemben is jelentős, hiszen Szent István király is neki ajánlotta fel az országot, miután kiderült, hogy nem lesz utódja a trónon, ezt egyébként később több uralkodó is megtett. Harrach Péter szerint ez egy kétségbeesett lépés volt az első királyunk részéről, miután látta, hogy nem lesz utódja, az az ország, az a rend, amit felépített, az veszélybe kerülhet. Ő ekkor, hívő emberként egy patrónust kért, ezt pedig Máriában találta meg.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.