Így rohan az összeomlás és a megszűnés felé az MSZP

Molnár Gyula
Budapest, 2017. december 9. Molnár Gyula pártelnök a Magyar Szocialista Párt budapesti programbemutató nagygyűlésén 2017. december 9-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az egykor szebb napokat megért MSZP az összeomlás szélére jutott, és a megszűnés fenyegeti. A szocialisták agóniája régóta tart. A szimpatizánsai túlnyomó többségét a volt állampárt mára már elvesztette, vidéken gyakorlatilag nincsenek is jelen. Az MSZP csupán botrányokkal képes felhívni magára a közvélemény figyelmét, legutóbb például azzal, hogy fegyelmi eljárást indítottak a lemondott pártelnök, Molnár Gyula ellen.
Vágólapra másolva!

Az áprilisi országgyűlési választásokon

megsemmisítő vereséget elszenvedő Magyar Szocialista Párt nemsokára el is tűnhet a hazai politikai életből.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti képviselője – aki amúgy a párt elnöke szeretne lenni – néhány napja arról beszélt a Magyar Narancs című balliberális hetilapnak, hogy

Szanyi Tibor Forrás: MTI/Mohai Balázs

A szocialisták fenegyereke azt is kifejtette, hogy mélyreható változás nélkül a párt maximum még egyszer juthat be a magyar parlamentbe.

A volt pufajkás, majd állampárti külügyminiszter, később miniszterelnök Horn Gyula nevével fémjelzett politikai tömörülés válsága már hosszú ideje tart.

Az MSZP-nek baloldali pártként az lett volna a feladata, hogy a szegények és a dolgozók érdekeit képviselje, ennek ellenére

a külföldi nagytőke érdekeit képviselte a magyar emberekkel szemben.

A szocialisták három milliárdos miniszterelnököt adtak Magyarországnak Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyében.

A folyamatos megszorításokra épülő politikájukkal épp azok jártak a legrosszabbul, akiket – elméletben – képviseltek, az alsóbb társadalmi rétegek.

A sorozatos választási kudarcok

A korrupciós botrányaik, a felelőtlen gazdaságpolitikájuk által előidézett válság és Gyurcsány őszödi beszéde jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az MSZP támogatottsága összeomlott.

A szocialisták 2006-ban listán még 2,336 millió szavazatot kaptak, 2010-ben már csak 990 ezret.

2014-ben már nem is indultak önállóan. A Demokratikus Koalícióval, az Együttel, a Párbeszéddel és a Liberálisokkal közösen is csupán 1,290 millió voksot (25,5%) sikerült szerezniük.

2017 végén - miután a párt vezetése megbuktatta a radikális baloldali fordulatot hirdető Botka László szegedi polgármestert - a szocialisták

„leszerződtették" az időközben viccpárttá vált Párbeszéd elnökét, Karácsony Gergelyt,

és közös listán vágtak neki a biztos kudarcnak ígérkező 2018-as országgyűlési választásoknak.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Soós Lajos

A listán később helyet kapott a Fodor Gábor-féle kamupárt, a Liberálisok egyik tagja, Bősz Anett is, miután az MSZP elnöksége nem volt hajlandó elfogadni Fodor személyét.

Ezzel létrejött az erősen bevándorláspárti Változás Szövetsége.

A választás az MSZP számára hatalmas bukás volt.

A párt 1990 óta a legrosszabb eredményét érte el, listán a Párbeszéddel együtt is csupán 682 ezer szavazatot kapott (11,91%), egyéni választókerületekben pedig csak 622 ezret.

Az egyéni választókerületekben a mandátumok 85,8%-át (91 hely) a Fidesz szerezte meg, az MSZP-nek 7,6% jutott, ami 8 egyéni képviselőre volt elég.

A fiatalok és a vidékiek körében az MSZP soha nem volt túl népszerű, de az idei eredmények alapján a meglévő támogatottságát is elvesztette.

A Medián szerint

a 18 és 29 év közöttiek körében a szocialisták és Karácsony viccpártja összesen alig 6%-ot kaptak.

A 30 és 39 év közötti korcsoportban szintén 6%-ot szereztek.

Mivel az MSZP-P közös listán indult, ezért a parlamenti küszöb számukra 10% volt.

Kijelenthetjük tehát,

A szocialisták a községekben is elég rosszul állnak, ott mindössze 10%-ot szereztek.

A vidéki választókerületek túlnyomó többségében

az MSZP az eltűnés szélére került, sok helyen már nincsenek is meg az egykor erős alapszervezeteik.

A vidéki megsemmisülést néhány szocialista politikus úgy próbálta meg ellensúlyozni, hogy kijelentette: Budapesten bizony ők győztek, ráadásul kétharmaddal!

Ez természetesen hazugság,

az MSZP a fővárosban a két kisebb csatlósával együtt még 18%-ot sem kapott.

Ez azért elég messze van a kétharmadosnak mondott „győzelmüktől".

A katasztrofális vereség után a párt elnöksége, Molnár Gyula elnökkel együtt még a választás éjszakáján lemondott.

A szocialisták ezt követően tiltott pártfinanszírozási gyanúba keveredtek.

Az ügy előzményei

A Liberálisoknak papíron nyújtott 60 millió forintos támogatás körüli botrány a múlt héten robbant ki, ezek voltak a legfőbb állomásai:

  • Bősz Anett, a Liberálisok parlamenti képviselője a semmiből kijelentette, kilép a Párbeszéd frakciójából. Lépését azzal indokolta, hogy nem látja a garanciáit a liberális értékek megjelenésének ebben a képviselőcsoportban. A hír nagy port kavart az ellenzéki körökben, hiszen ebben az esetben megszűnt volna Karácsony Gergely parlamenti képviselőcsoportja, ezzel pedig több jogosultságtól is elestek volna. Nem jutottak volna évi 135 millió forintos támogatáshoz, megszűnt volna Szabó Tímea frakcióvezetői tisztsége is. A miértre pedig nem volt válasz.
  • Egészen addig, amíg nyilvánosságra nem került egy dokumentum. Ennek tanúsága szerint a választások előtt Molnár Gyula, Karácsony Gergely és Fodor Gábor megállapodott arról, hogy a szocialisták 2018 és 2022 között évi 60 millió forinttal támogatják majd a Liberálisokat.
  • Ez azért volt különösen kellemetlen az MSZP-re és Karácsonyra nézve, mert erősen felvetette a tiltott pártfinanszírozás gyanúját. Igaz, a 24. hu információi szerint egyelőre nem érkezett pénz a Liberálisok számlájára. Fodor vélhetően az elmaradt utalás miatt erősen támadta „szövetségeseit" közösségi oldalán.
  • A történet folytatásaként a magát "független" képviselőnek mondó Mellár Tamás vasárnap bejelentette, hogy belép a Párbeszéd frakciójába. Ez azt jelenti, hogy megmaradhat Karácsony Gergely pártjának parlamenti képviselőcsoportja, és megkapják az évi 135 millió forintot.
  • Ma ellentámadásba lendültek a szocialisták, akik kihátráltak a belvárosi időközi választáson a Liberálisok jelöltje mögül, és egy másik induló mögé álltak be. Fodor Gáborék reggel felvették ugyan a jelöltséghez szükséges támogató aláírásokhoz az ajánlást gyűjtő íveket, ám végül úgy döntöttek, azokat üresen vissza is adják.

Kedden Tóth Bertalan, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője – aki amúgy a párt elnöki tisztségére is pályázik – bejelentette, hogy

Tóth Bertalan Forrás: MTI/Kovács Attila

Szerinte

a párt központi pénzügyi ellenőrző bizottsága és fegyelmi tanácsa meg fogja tenni a szükséges lépéseket a bukott elnökükkel szemben.

A Magyar Szocialista Párt szappanoperája tehát folytatódik, úgy tűnik, egészen addig, míg ki nem esnek az Országgyűlésből.